De 6 gaafste harder style festivals van Nederland

Wist je dat hardstyle festivals zijn ontstaan vanuit de populaire uptempo feesten in het begin van 2000? Nee? … dan wist je waarschijnlijk ook niet dat Q-Dance de term hardstyle zelf heeft bedacht om de muzikale ontwikkelingen uit die tijd te omschrijven. Vanuit die nieuwe stroming werden als snel festivals als Defqon.1, Qlimax en Dominator geboren en werd hardstyle echt populair onder het grotere publiek.

 

Inmiddels zijn deze events uitgegroeid tot een paar van de succesvolste festivals van Nederland. Vandaag de dag worden er steeds meer ontzettend brute hardstyle events gehouden en wij noemen hieronder de (wat ons betreft) gaafste zes harder styles festivals van Nederland!

 

  1. REBiRTH Festival — 12 t/m 14 april — Haaren
  2. Qlimax — 16 november — Arnhem
  3. Supremacy — 14 september — Arnhem
  4. Decibel Outdoor — 16 t/m 18 augustus — Hilvarenbeek
  5. Dominator — 19 & 20 juli — Eersel
  6. Defqon.1 — 22 t/m 25 juni — Biddinghuizen

 

1. REBiRTH Festival

 

Wanneer het indoor festival seizoen eindigt zijn er nog niet heel veel epische outdoor festivals te vinden, is daar gelukkig REBiRTH Festival! Als liefhebber van hardstyle, is dit elk jaar weer het festival om het seizoen mee te openen! Dit spektakel begint namelijk al in april en heeft de weergoden tot nu toe vaak aan hun zijde. Er schijnt meestal een fris lentezonnetje en zorgt zo voor heerlijke party omstandigheden. Helemaal als je goed opgewarmd en bezweet bent na een een uurtje goed stampen.

Rebirth Festival vindt zoals altijd plaats in de Raamse Akkers in Haaren. In het weiland is meer dan genoeg ruimte voor zeven dikke stages en, sinds een aantal edities, zelfs een camping. Elk van de stages is voorzien van top geluid, bijzondere stagedesigns en vooral een gehele eigen stijl. Als je het festivalterrein van Rebirth op loopt voelt het echt even alsof je in een andere wereld terechtkomt. Kortom: voor wie het niet tot de zomer volhoudt, en ook in het begin van het jaar helemaal los wilt gaan, is Rebirth Festival dé oplossing.

 

2. Qlimax

 

Qlimax is een hardstyle festival dat elk jaar in november gehouden wordt, dus waar Rebirth Festival het seizoen aftrapt, zorgt Qlimax voor de ultieme afsluiter. Al meer dan tien jaar is de Gelredome in Arnhem de vaste locatie voor deze knaller van een harder styles event. De kern van dit feestje is de rustig start aan het begin van de dag, de langzame opbouw en de keiharde afsluiter aan het eind. Vandaar ook de naam Qlimax! In het begin zal je onder andere genres zoals jump, old school of hardtrance voorgeschoteld krijgen, waarna vervolgens urenlang hardstyle door de speakers galmt, om uiteindelijk af te sluiten met beukende hardcore. Kortom: een super mooi festival dus. Vooral als je van een beetje opbouw houdt.

Ook dit concept is naar idee en uitvoering van powerhouse organisator Q-Dance. Vroegah zorgde Q-Dance altijd voor een dikke dvd-uitgave van het hele evenement, maar de laatste jaren worden de sets (ook) gedeeld op Facebook en YouTube. Zo kan je altijd even nagenieten van de legendarisch knallende sets. Er is tot nu toe is er ook geen 2024 datum bekend gemaakt. Maar we houden natuurlijk hoop en zullen een gil geven zodra er een datum bekend is!

 

 

3. Supremacy

 

Supremacy weet als geen ander een bijzonder hardstyle festival neer te zetten. Dit Brabantse indoor festival heeft altijd iets futuristisch en technologisch te bieden als het om stage design gaat. Ze leggen de lat daarom ook hoog als het gaat om sicke visuals en podiumtechniek. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het geluid, want weinig andere festivals kunnen hetgeen Supremacy door de speakers laat knallen evenaren. De artiesten die het geluid ‘produceren’ zijn niet minder belangrijk en daarom zorgt Supremacy elk jaar ook weer voor een keiharde line up. Reken er maar op dat bijna alle acts liveshows doen en je als festivalganger dus de best mogelijke ervaring krijgt.

 

Nog iets unieks aan Supremacy is dat alle raw hardstyle DJ’s maar iets van een half uur tot drie kwartier draaien. Er staan namelijk veel namen op de line up, maar is er maar één stage. Zo rouleer je dus vrij snel door alle artiesten heen, maar je hoeft ook niks te missen. In de afgelopen jaren stonden hier Phuture Noize, Warface, D-Sturb, Act of Rage en Radical Redemption. Supremacy is het feestje voor jou als je van een perfect geregelde podiumtechniek en veel liveshows houdt! De datum voor Supremacy 2024 is nog niet bekend ,maar houd onze website in de gaten!

 

 

4. Decibel Outdoor

 

Decibel Outdoor Festival is één jaartje ouder dan Defqon en is waarschijnlijk het tweede grootste hardcore/hardstyle evenement van Nederland. De beide festivals zijn al jaren in een titanenstrijd verwikkelt en strijden continue om de titel om het allerbeste hardstyle festival te worden. Op Decibel vind je alles van hardstyle, hardcore, freestyle, old school en early rave tot hardtrance en techno. Verspreid over de maar liefst 13 stages die dit festival te bieden heeft kom je minstens 200 artiesten tegen.

 

Bij Decibel Outdoor kan je een weekend lang stampen en sinds 2011 is er ook een camping in het prachtige Beekse Bergen. Het campingterrein gaat tot ’s ochtends vroeg door met de Decibel Hangout en Fiesta Bar. Wat Decibel zo vet maakt zijn de kleine feestjes die je over het hele terrein tegenkomt. Zoals een rijdende truck met daarop een DJ waar dan weer een hele massa festivalgangers enthousiast achteraan danst. Daarnaast zijn de podiumtechniek, sfeer en productie hier minstens zo vet als bij Defqon of Qlimax en daar geniet elke van de 60.000 festivalbezoekers onwijs van. Dus als je in juni al naar Defqon bent geweest, kun je gerust in augustus nog even doorpakken voor een weekend lang knallen bij Decibel! In 2024 is er gelukkig weer een nieuwe editie. Decibel Outdoor staat gepland voor 16 t/m 18 augustus 2024.

 

 

5. Dominator

 

Wie puur alleen van hardcore houdt moet sowieso een bezoekje brengen aan Dominator Festival. Hier komen 50.000 festivalbezoekers samen om te stampen op het smerigste van het smerigste en het hardste van het hardste. Met een toplocatie op het E3 strand van Eersel ga je hier hartje zomer helemaal uit je plaat. Het festival is 100% hardcore, dus verwacht hier ook frenchcore, terrorcore, speedcore en andere 160+ bpm killer beats.

De organisators Q-Dance en Art of Dance besparen nergens op en zo hadden ze in 2015 zelfs motorrijders die stunts deden boven de DJ’s! Hoe leip is dat? En dan is er ook nog een rawstyle stage midden in het water waar omheen gehakt wordt. Ja, Dominator is naar onze mening het beste hardcore festival dat er te vinden in. In 2024 vindt Dominator plaats op 20 juli.

 

 

6. Defqon.1

 

De pinnacle van alle hardcore en hardstyle festivals is natuurlijk Defqon.1. Al sinds de eerste editie in 2003 is Defqon een heus spektakel en weet zelfs de interesse en nieuwsgierigheid op te wekken van festivalgangers die normaal helemaal niet van de harder styles houden. De podiumtechnieken, shows en productie is namelijk volledig insane. Met torenhoge stages die vuur spuwen en lasers eruit knallen alsof het Star Wars is. Terwijl er tegelijkertijd keiharde hardstyle, rawstyle, freestyle en hardcore door de speakers wordt gepompt van alleen de allerbeste harder styles artiesten. In totaal zijn er tien stages op Defqon, waaronder zes verschillende soorten hardstyle stages, elk met een eigen subgenre.

 

In het verleden had het festival ook edities in Chili in Australië, maar die in Chili is na een tweejarig avontuur al aan zijn einde gekomen en de Australische variant is toe aan een nieuwe locatie. In Nederland kan je gelukkig elk jaar traditiegetrouw, en een heel festival weekend lang hakken, los gaan op Defqon. Door de ongelooflijke populariteit is Defqon elk jaar compleet uitverkocht en het vereist dan ook de nodige voorbereiding, toewijding en geluk om uren van tevoren klaar te zitten achter je computer in de hoop een kaartje te kunnen bemachtigen. Zorg er dus voor dat je op tijd klaar zit!

 

Ben je geïnspireerd geraakt door deze dikke hardstyle festivals? Check dan snel onze festival agenda

 

Bekijk alle festivals
map-cta
lees meer

De 6 gaafste hardstyle festivals van Nederland

Hardstyle festivals ontstonden aan het begin van deze eeuw en zijn super populair! Dit zijn de 6 gaafste hardstyle festivals van Nederland!