Top 8 house festivals van Nederland

House is een muziek stroming dat voortkomt uit disco en is al sinds eind jaren 80 razend populair bij het grote publiek. Het is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziek scene. Sterker nog, house is na techno het meest populaire genre van Nederland. Niet gek dat er daarom ongelooflijk veel (goede) house festivals te vinden in ons kleine landje. Inclusief een paar echte parels!

 

Omdat house muziek nogal breed is en varieert van deephouse en tech house tot electro house en progressive is een passend feestje uitzoeken soms best moeilijk. Daarom hebben we hieronder een lijst gemaakt met onze favoriete acht house festivals in Nederland.

Of check hier onze volledige Nederlandse festival agenda als je toch iets anders wilt.

 

  1. HRFST Festival — 5 oktober — Bunnik
  2. Amsterdam Music Festival — 19 oktober — Amsterdam
  3. Housequake — 1 maart — Tilburg
  4. Strafwerk — 17 augustus — Amsterdam
  5. Pleinvrees — 27 mei — Amsterdam
  6. Dance Valley — 10 augustus — Spaarnwoude
  7. Memento Festival — 4 t/m 8 juli — Gock (DE)
  8. Fairytale Festival — 10 & 11 mei — Kaatsheuvel

 

Lets begin!

 

 

1. HRFST Festival

 

De festival zomer gaat altijd véél en véél te snel voorbij. Gelukkig zorgt festival organisatoren The Zoo voor een hele goede afsluiter om toch nog die aller laatste festival kriebels kwijt te raken. Want, wanneer de zomer aan haar einde is gekomen en de herfst op de stoep staat, knallen zij van HRFST Festival er nog even tussendoor. HRFST Festival vindt namelijk elke oktober plaats in Fort Vechten, vlakbij Utrecht. Dit historische fort is op geen ander moment in het jaar zo mooi als in oktober en daarmee is het de perfecte locatie voor een goed feest. De gekleurde herfstbladeren, frisse bosgeur gecombineerd met de oude barakken en verlaten bunkers van het fort zijn het ultieme decor voor diepe baslijnen, funky disco house beats, harde tech house en lekkere deephouse. Precies wat je op een house festival met artiesten zoals onder andere Lövestad, Wouter S, Lilly Palmer zou verwachten. Wat ons betreft een echte aanrader om het seizoen vaarwel mee te zeggen. Een kaartje voor HRFST Festival kost €37,85 en biedt normaal gesproken toegang van 14:00 tot 23:00 uur.

 

 

 

 

 

2. Amsterdam Music Festival

 

Voor wie minder van de deephouse of tech house is, maar liever staat te springen op de hardere beats van Hardwell, Tiesto en Don Diablo kan beter kiezen voor Amsterdam Music Festival (AMF). AMF is traditiegetrouw de grote afsluiter van ADE. Elk jaar trekt het indoor festival rond de 40.000 bezoekers de ArenA in om Amsterdam even compleet op zijn kop te zetten. Je vindt hier de crème de la crème van de electro house en big room house op een spectaculair podium. AMF heeft wereldwijde bekendheid en is een gevestigde naam in de scene. Dat verklaart ook de prijs van €64 voor een kaartje, als je er vroeg bij bent.

 

 

 

 

 

3. Housequake

 

De echte pure house liefhebbers hier zullen goed doen aan een enkeltje Housequake. Housequake is puur en alleen house en zal je verwennen met een fijne selectie deep house, tech house en acid house. Het festival is opgezet door het DJ duo Housequake, dat bestaat uit Erick E en Roog. Je kunt er dus op rekenen dat deze twee veteranen een goed gecureerd house festival neerzetten. In 2019 deden deze twee legendes een all day set en waren Dimitri en Funkerman er ook te bewonderen. Ook zagen we Kraak&Smaak, Alexander Koning en David Leatherman het Thuishaven terrein omtoveren tot house paradijs. De voetjes gaan voor €32,49 van de vloer, wat aan te raden is tijdens een Housequake!

 

 

 

4. Strafwerk Festival

 

Strafwerk is een bekende onder de house en techno fans in Amsterdam. Dat is natuurlijk niet zomaar, want in het Havenpark gaat het elke augustus helemaal los. De line-up is altijd een combinatie tussen grote internationale namen, lokale talenten en upcoming DJ’s, zoal: Ben Klock, Kölsch, Len Faki, Pan-pot, Tale of Us, ANOTR, Chris Stussy, East End Dubs, FJAAK en nog heel veel andere gave artiesten. De artiesten worden doorgaans verdeeld over vijf verschillende stages. En ook in 2022 heeft Strafwerk (SFW) wederom een hele strakke line-up op het affiche staan. Een kaartje kost normaal gesproken rond de €50 en geeft je gegarandeerd festival plezier van 12:00 tot 23:00 uur.

 

 

 

 

 

5. Pleinvrees

 

Pleinvrees is een techno en house festival dat zich volledig richt op de melodieuze kant van de elektronische genres. Deze melodische beats worden normaal gesproken verspreid over acht stages met elk hun eigen draai en charme. Sinds de verhuizing in 2019 vindt Pleinvrees Festival plaats op één van de bekendste festival spots van Nederland, het NDSM-werf. Toen stonden er direct namen zoals Jan Blomqvist, N’to, Kölsch en Eelke Kleijn op het programma. Voor €52,50 kan je een hele dag op het Pleinvrees festival spenderen. Tijden doorgaans van 12:00 tot 23:00 uur. Helaas is er in 2024 geen editie, maar we kunnen niet wachten totdat er een nieuwe editie voor 2025 aangekondigd wordt!

 

 

 

 

 

6. Dance Valley

 

Dance Valley is nog een festival uit dit lijstje dat breder georiënteerd is en een grotere selectie van EDM genres vertegenwoordigt. Bij Dance Valley heb je namelijk aparte stages voor house, tech house en club house. Bij de house stage vind je doorgaans namen zoals: Roog, Erick E, Leroy Styles en Shermanology, terwijl je op de Crazyland stage lekkere, vrolijke club beats mag verwachten van Chuckie, Billy the Kit en Stadiumx. Dance Valley heeft in minimaal zeven stages en daarmee voor ieder wat wils. Het festival is ook een stukje groter dan de meeste andere festivals uit deze lijst, je mag hier namelijk rond de 60.000 bezoekers verwachten. Dance Valley vindt jaarlijks plaats in Spaarnwoude. Dat is hetzelfde gebied waar ook de festivals Awakenings, Dutch Valley, Latin Village en Wooferland gehouden worden. Dit typische house feestje duurt van 12:00 tot 23:00 en kost normaal gesproken ruim €50.

 

 

 

 

7. Memento Festival

 

Klaar om alles om te gooien? Memento festival zwaait de oude deuren van het 13e-eeuwse klooster Graefenthal open op donderdag 4 juli om 16:00 uur. Laat het alledaagse achter je. Tijd om het gebaande pad te verlaten en ons eigen epische verhaal te schrijven. Gedurende het hele weekend dompelen we ons onder in een muzikaal universum zoals je nog nooit hebt ervaren. Memento festival komt uit de koker van 12inchCity, bekend van o.a. Radio Kootwijk en de rave in de gevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam.

 

Bereid je voor om weggeblazen te worden door onze waanzinnige line-up van rauwe talenten en legendes. We hebben het over live acts en DJ-sets die je tot in elke vezel van je lichaam zullen raken. Zet je schrap voor een grensverleggende reis van ambient vibes en disco grooves tot melodic techno en trance beats—alles daartussenin is mogelijk.

 

Memento is niet zomaar een festival; het is waar muziek rebellie ontmoet. Meer dan alleen beats, het is jouw uitvlucht om te chillen, connecten en viben met mensen die het snappen, die jouw vuur delen. Mis de kans niet om deel uit te maken van de Memento-stam. Dit weekend gaat legendarisch worden, omdat we het leven vieren op een manier die absoluut ongeëvenaard is.

Neem je tribe mee, en laten we dit eentje voor de geschiedenisboeken maken. Memento is waar we groots leven, hard dansen en elk moment tellen. Ben je erbij?

 

 

 

 

8. Fairytale Festival

 

Fairytale Festival betovert haar bezoekers met een magische ervaring die rechtstreeks uit een sprookje lijkt te komen. Op een betoverende locatie worden festivalgangers ondergedompeld in een wereld van fantasie en muziek. Met verschillende podia die een breed scala aan genres vertegenwoordigen, van house en techno tot hiphop en meer, is er voor ieder wat wils. De line-up is altijd een mix van grote namen en opkomende talenten, die zorgen voor een onvergetelijke sfeer vol dans en plezier. Tickets voor dit betoverende festival zijn zeer gewild en beginnen vanaf €35, waarmee je toegang krijgt tot een dag vol magie en muziek.

 

Wij krijgen van deze lijst alweer enorm zin om te feesten. Zien we je op één van deze knallers!? Wil je meer house festivals zien? Gebruik dan onze complete house agenda van 2024.

 

Toch niet naar een house feestje?  Bekijk welke andere festival opties er in Nederland zijn en check onze totale festival agenda, voor alle andere festivals in Nederland.

 

Bekijk de hele festival agenda
map-cta
lees meer

Top 8 house festivals van Nederland!

House festivals behoren met techno festivals tot de populairste evenementen van het land. Check hier de 8 vetste house festivals van Nederland