Top 5 hiphop festivals in Nederland

Rap en hiphop festivals zijn natuurlijk niet weg te denken uit de Amerikaanse festival wereld, maar ook in Nederland winnen hiphop festivals de laatste jaren flink aan populariteit. Tot een aantal jaar geleden vond je er bijna geen in ons land. Tegenwoordig zijn er tientallen gave hiphop feesten en festivals te vinden.

 

Nu er meer dedicated hiphop festivals verschijnen in Nederland zien we steeds vaker grote internationale artiesten op het programma staan en komt er langzaamaan meer kwaliteit en variatie beschikbaar. De keuze is nog steeds niet zo groot als in andere genres, maar op je te helpen schotelen we je desondanks vijf van onze favoriete hiphop festivals van Nederland voor.

 

Wil je meer hiphop festivals zien? Bekijk dan het complete overzicht met alle hiphop festivals. Of check hier onze volledige Nederlandse festival agenda als je toch opzoek bent naar wat anders.

 

 

De 5 leukste hiphop festivals:

Omdat er weinig tot geen 100% hiphop festivals zijn in Nederland (in ieder geval niet in 2024) hebben we ook festivals meegenomen die hiphop aanbieden op het festival, naast andere genres.

 

1. Het Moment — 20 juli — Tilburg
2. TIKTAK Festival –— 14 & 15 september — Amsterdam
3. Encore Festival — 31 augustus — Amsterdam
4. Parels van de Stad — 14 & 15 september — Amsterdam
5. Vunzige Deuntjes Festival — 13 juli — Amsterdam

 

Lets begin!

 

 

 

 

 

1. Het Moment

 

Het Moment festival is in 2023 voor het eerst gelanceerd en keert nu terug op zaterdag 20 juli in de Tilburgse Spoorzone. Zij springen in het gat dat Rolling Loud en Woo Hah hebben achtergelaten, nu die events niet meer bestaan / plaatsvinden in Nederland. Voor echte hiphop fans zijn er weinig grote festivals in NL, maar dat Het Moment is een kwalitatieve optie en met een beetje mazzel zullen zij in de aankomende jaren flinkt doorgroeien. Na een succesvolle debuut-editie, belooft de tweede editie een viering te worden van Nederlandstalige hiphop in al zijn veelzijdigheid. Met grote namen zoals Boef, een icoon in de Nederlandse rapscene sinds zijn Zonamo-sessie in 2015, en Winne, bekend als verbindende factor in de hiphopscene. Ook Fresku en andere opkomende talenten zoals Reanny, Lusho en Kingsize zullen het podium betreden. Het festival wil laten zien dat Nederlandse hiphop springlevend is en dat Het Moment daarvoor het ultieme bewijs zal zijn.

 

 

 

2. TIKTAK Festival

 

TIKTAK Festival is voor de festivalganger die zich volledig thuisvoelt bij nederhopurban en r&b. De organisatoren van het zomerfestival streven ernaar om een mix van genres op de line-up te zetten die allemaal één ding gemeen hebben: keiharde, lekkere beats. En hoewel je er in de eerste jaren nog artiesten zag als Dimitri Vegas & Like Mike, Carnage en Yellow Claw is het een hele andere kant op gegaan. Eigenlijk is het vanaf 2019 pas echt een hiphop festival geworden, maar het is daarom zeker niet minder vet.

 

Tijdens de laatste editie vond je hier o.a. Ronnie Flex, Lil Kleine en Bizzey. Bovendien is TIKTAK elk jaar voorzien van een vuurwerkshow, een spetterende eindshow en een afterparty om niet te vergeten. Daarnaast draait het bij TIKTAK om een heerlijke feest vibe en die wordt 100% gegarandeerd. TIKTAK vindt plaats op het Lloyd Multiplein in Rotterdam en kost je rond de €30.

 

 

 

 

3. Encore Festival

 

Encore Festival startte net als Woo Hah! in 2014 en wist ook meteen de concurrentie sterk aan te gaan met Appelsap en Woo Hah!. Encore was alleen niet nieuw in de game, want wekelijks is er (nog steeds) een clubnacht van Encore te vinden in de Melkweg. Pusha T, Vic Mensa en Kid Ink stonden bij de eerste festival editie op het programma en in de jaren erna gingen de tickets als warme broodjes over de toonbank, het was steeds uitverkocht.

 

Helaas wist het festival op de NDSM-werf niet te overleven door een opeenstapeling van hindernissen en werd in 2019 bekendgemaakt dat Encore Festival niet doorging. Uiteraard was er in de corona jaren ook geen editie mogelijk. Nu is Encore Festival echter weer terug! Aanstaande 2 december is Encore Festival namelijk te vinden in de Melkweg in Amsterdam! De lekkerste hiphop, R&B, afrobeats en dancehall staan op het programma. Zorg dus dat je erbij bent!

 

 

 

 

4. Parels van de Stad

 

Parels van de Stad is één van onze favoriete hiphop festivals van Nederland. Doorgaans wordt dit event gehouden in begin september. De focus bij Parels van de Stad ligt op Nederlandse rap scene, en tijdens de afgelopen editie kon je genieten van acts zoals Jonna Fraser, Big2, Sevn Alias, The Partysquad, Afro Bros, Bizzey en nog veel meer! Het is echt de moeite waard om Parels van de Stad eens te bezoeken, want hoewel je hier niet persé grote Amerikaanse rappers gaat zien, kun je wel veel nieuwe Nederlandse rappers ontdekken, en dat is natuurlijk altijd de moeite waard.

 

 

 

 

5. Vunzige Deuntjes Festival

 

Veel festivalgangers zullen wel bekend zijn met de naam ‘Vunzige deuntjes’. En dat snappen we. Want Vunzige Deuntjes is al jarenlang een toonaangevende organisatie die naast veel clubnights dus ook Vunzige Deuntjes Festival organiseert. In het prachtige Amsterdamse Bos ga je helemaal lekker op de fijnste hiphop, R&B en dancehall, maar ook wel een vleugje house en disco passeert de revue. Voorgaande jaren bestond de line-up onder andere uit Frenna, Ronnie Flex & The Fam, Bilal Wahib & Los Tigres, Tabitha, Broederliefde, Jonna Fraser, Poke, Cristian D, Hef, Idaly en nog veel meer. De line-up van de komende editie is nog niet bekend, maar het beloofd weer fire te worden. De datum is wel al bekend: 13 juli 2024. Dus houd de website in de gaten voor het laatste nieuws, en zorg dat je erbij bent.

 

Naast deze vijf gave festivals zijn er in Nederland veel andere urban en hiphop festivals te vinden, maar vaak minder met de grote Amerikaanse namen waar het genre zo bekend om staat. Wel kom je met deze lijst al een heel eind en kan deze in de komende jaren nog flink aangevuld worden. 

 

Check onze agenda voor alle hiphop festivals in Nederland of een compleet overzicht van alle festivals in Nederland.

 

 

Bekijk de hele festival agenda
map-cta
lees meer

Hiphop festivals - Top 5 in Nederland

Hiphop festivals winnen de laatste jaren flink aan populariteit in Nederland. Wij schotelen je de 5 vetste hiphop festivals van Nederland voor