Top 5 grootste muziekfestivals ter wereld

Festivals trekken wereldwijd jaarlijks miljoenen feestgangers en muziekliefhebbers. Sommige van hen met tent en halve inboedel op sleeptouw, maar allemaal op zoek naar hun favoriete muziek en artiesten. Ondanks dat er zoveel festivals zijn om uit te kiezen, zijn er een aantal die een veel groter publiek weten te trekken. Maar waarom…? Hoe weten deze festivals zo’n grote groep festivalgangers te interesseren en om welke festivals gaat het dan precies?

 

Hieronder een top 5 van de meest massale festivals ter wereld. Beginnend met de nummer 5.

 

  1. Glastonbury — 26 t/m 30 juni — Worthy Farm (UK)
  2. Montreal International Jazz — 27 juni t/m 6 juli — Montreal (CA)
  3. Pol’and’Rock — 1 t/m 3 augustus — Czaplinek (POL)
  4. Mawazine — 21 t/m 29 juni — Rabat (MA)
  5. Donauinselfest — 21 t/m 23 juni — Wenen (AUS)

 

Let’s go!

 

 

 

1. Glastonbury

 

Glastonbury is een festival in het Engelse Pilton dat niet hoeft te lobbyen om de grootste artiesten ter wereld te kunnen boeken. Het vijfdaagse festival is namelijk de koning onder Engelse festivals en heeft al jaren een toonaangevend rol op het gebied van rock– en popmuziek en urban festival evenementen. Artiesten staan in de rij om hier te mogen optreden. Je vindt op Glastonbury alles van jong en opkomend talent tot de absolute legendes en zo weet Glastonbury elke keer weer een enorm divers programma neer te zetten voor de 175.000 dagelijkse bezoekers. Deze horde van hedonistische gelukzoekers weet op haar beurt het eindeloze festivalterrein stipt op dag vier weer om te toveren in een grote modderboel. Maar wat is een festival zonder een beetje modder, toch!?

 

Glastonbury wordt op de voet gevolgd door een aantal festivals die allemaal rond de 150.000 bezoekers per dag schommelen, zoals: #6 Summerfest (VS), #7 Rock in Rio (Brazilië), #8 Coachella (VS)

 

 

 

 

2. Montreal International Jazz

 

Het Montreal International Jazz festival weet jaarlijks 180.000 bezoekers (per dag) te trekken en dat voor 10 dagen lang! Voor festivalbegrippen is het dus een flink event, maar voor jazz begrippen nog véél flinker. Niet voor niets riep het Guinness World Records het festival in 2004 uit tot het grootste jazzfestival ter wereld. Gedurende tien dagen zijn er op verschillende locaties in Montreal, zowel indoor als outdoor, allerlei jazz gerelateerde events te vinden. In totaal zijn er 20 verschillende stages te vinden. De meeste van deze locaties zijn gratis toegankelijk. Omdat het zo druk is (sommige shows weten zelfs meer dan 100.000 liefhebbers te trekken) is een groot gedeelte van de binnenstad afgesloten zodat iedereen maximaal kan genieten.

 

 

 

3. Pol’and’Rock

 

Dit drie dagen durende festival op de grens van Polen en Duitsland is een Pools eerbetoon aan het legendarische Amerikaanse festival Woodstock uit 1979 en heeft een doorlopend thema van: “Liefde, vriendschap en muziek”. Net als bij het origineel zal je hier voornamelijk rockmuziek voorbij horen komen. Als je goed zoekt kun je een aantal sub- en aangrenzende genres vinden en wellicht zelfs een verdwaalde reggae of elektronische artiest. Het festival wordt georganiseerd door de grootste non-profit organisatie van Polen. Onder andere om hun vele vrijwilligers te bedanken voor al hun harde werk.

 

Het festival heeft door de jaren heen, sinds de oprichting in 1995, behoorlijk wat locaties versleten, maar houdt sinds 2004 huis in Kostrzyn nad Odra. Pol’and’Rock is gratis te betreden en trekt mede hierdoor jaarlijks ongeveer 700.000 bezoekers (oftewel 235.000 bezoekers er dag), maar dat aantal wil nog weleens schommelen afhankelijk van de line-up. Gemiddeld kwamen hier de afgelopen jaren zo’n 625.000 feestgangers.

 

 

 

 

4. Mawazine

 

Het Mawazine festival in Rabat (Marokko), ook wel het ‘Rythms of the World’ festival genoemd, is met haar 277.000 bezoekers per dag het grootste festival van Afrika en met recht de #2 van deze lijst. De line-up van het festival bestaat voornamelijk uit (Noord-)Afrikaanse artiesten, veelal uit de Franstalige landen uit die regio. Al spelen er elk jaar een aantal grote internationaal namen. In de afgelopen jaren waren dat onder andere David Guetta, J Balvin, Marshmello, The Weeknd, Chainsmokers en Bruno Mars. Desondanks is het festival in de westerse wereld relatief onbekend.

 

Mawazine is een gratis negendaags festival dat de Marokkaanse cultuur en kunst viert en Marokko probeert neer te zetten als een tolerant land. Het festival wordt gefinancierd door de koning van Marokko en weet vrijwel elk jaar de eigen bezoeker records te breken. Tegenwoordig zijn dat ongeveer 2.500.000 feestgangers

 

 

 

5. Donauinselfest

 

Met net iets meer bezoekers dan Mawazine is dit de absolute festivalkoning van deze top 5. Het Donauinselfest. Donauinselfest wist in 2016 namelijk bijna 3,3 miljoen bezoekers te trekken en dat in maar drie dagen. Tegenwoordig trekt het muziekfestival nog steeds minstens 2 miljoen festivalgangers elk jaar. Dit festivalgeweld vindt jaarlijks plaats op een eiland in de rivier de Donau in de Oostenrijkse hoofdstad; Wenen. Vandaar de naam, letterlijk vertaal betekent Donauinselfest namelijk ‘Donau rivier festival’.

 

Het festival is alleen te bereiken door speciaal hiervoor aanwezige ponten. Op het 6,5 km lange eiland wordt al 30 jaar een brede range aan muziek aangeboden en er staan altijd een serie internationale artiesten op de line-up. Toch lijkt het festival zich te focussen op artiesten uit de regio. Op typisch Oostenrijkse wijze lijken ze buitenstaanders een beetje te willen weren. Op een paar grotere namen na zal je dus niet heel erg verrast worden, maar daarom is de toegang tot dit festival ook helemaal gratis!

 

 

Ben je helemaal geinspireerd geraakt door de 5 grootste muziekfestivals ter wereld? Ga dan snel naar de festival agenda en vind jouw volgende feestje!

 

Naar de festivalagenda

De grootste muziekfestivals van de wereld

Festivals trekken wereldwijd jaarlijks miljoenen feestgangers en muziekliefhebbers. Hier vind je de 5 grootste muziekfestivals ter wereld!