Top 15 muziekfestivals in Amerika

Door de corona crisis kunnen we de afgelopen paar jaar alleen maar dromen van een lekker festival. Dus dat gaan we dan ook gewoon lekker doen. Hoe chill zou het zijn als we aankomende zomer weer eens een paar hele dikke festivals zouden kunnen pakken zonder al het gezeik van de afgelopen tijd!? En dan het liefst ergens buiten Nederland of Europa. Want: dream big! Toch!?

 

Daarom hebben we hieronder de 15 dikste festivals van Amerika in 2024 op een rijtje gezet. Of als The States je iets te ver weg is, check dan onze complete Nederlandse festival agenda hier voor de lokale opties.

 

 1. Coachella — 12 t/m 21 april — Indio (VS)
 2. Ultra Music Festival — 28 t/m 30 maart 2025 — Miami (VS)
 3. Burning Man — 25 aug t/m 2 sep — Black Rock Desert (VS)
 4. Lollapalooza — 1 t/m augustus — Chicago (VS)
 5. Governors Ball — 7 t/m 9 juni — New York (VS)
 6. Electric Forest — 20 t/m 23 juni — Rothbury (VS)
 7. Essence Festival — 5 t/m 7 juli — New Orleans (VS)
 8. Outside Lands — 9 t/m 11 augsutus — San Francisco (VS)
 9. Electric Zoo — 30 aug t/m 1 sep — New York (VS)
 10. Bonnaroo — 13 t/m 16 juni — Manchester (VS)
 11. Electric Daisy Carnival — 17 t/m 19 mei — Las Vegas (VS)
 12. Firefly Music Festival —  (CANCELED)
 13. Summerfest — 20 juni t/m 6 juli — Milwaukee (VS)
 14. New Orleans Jazz & Heritage — 1 jul t/m 1 oct — New Orleans (VS)
 15. South by Southwest Music (SXSW) — 11 t/m 16 mei — Austin (VS)

 

Let’s go!

 

 

 

1. Coachella

 

 

Het Amerikaanse festivalseizoen wordt standaard afgetrapt door Coachella. Voorbij de golf resort en dure villa’s van het nabij gelegen Indio vind je Coachella op een paar enorme grasvelden vol met; palmbomen, enorme kunstwerken, goed geklede bezoekers en hele dikke beats. Het is niet voor niets één van de bekendste en populairste festival van Amerika en het meest winstgevende festival ter wereld te zijn. Tegenwoordig duurt het festival twee weekenden en trekt het 198.000 feestgangers, omgerekend zo’n 99.000 per dag. De meeste hiervan met tent op sleeptouw, want Coachella is namelijk een camping festival en dat is voor Amerikaanse begrippen redelijk bijzonder. Uiteraard kunnen de liefhebbers ook ‘gewoon’ een kamer boeken in het naastgelegen 5-sterren resort Palm Springs. Het is en blijft Amerika…

Coachella biedt een breed muziekprogramma aan, met alles van rock en indie tot hiphop en EDM, en boekt elk jaar weer een aantal grote sterren. Al met al geen slechte manier om de winter gedag te zeggen.

 

 

2. Ultra Music Festival

 

Sinds de start in 1999 is het Ultra Music Festival in Miami uitgegroeid tot één van de dikste elektronische muziekfestival van Amerika. Aan het strand, tussen de skyscrapers van Miami ligt de thuisbasis van Ultra; het Bayfront Park. Dit driedaagse festival host elkaar jaar weer de grootste namen uit de muziekwereld. Het programma en de vette line-up trekken elk jaar weer meer dan 110.000 feestgangers en zoals je van Miami gewend bent zit hier een groot gedeelte hele bruine en afgetrainde mensen tussen. Normaal gesproken verkoopt het festival binnen een paar uur uit, dus als je van plan bent om een keer te gaan moet je dit wel echt plannen. Lukt het niet, dan pak je toch gewoon één van de andere edities zoals die in Kroatië, Kaapstad, Johannesburg, Abu Dhabi, Rio de Janeiro, Australië, Tokyo of één van de vele andere plekken op de wereld. Er zijn inmiddels tientallen edities, dus genoeg keuze!

 

 

3. Burning Man

 

In de Black Rock woestijn in Nevada strijken jaarlijks 70.000 mensen neer die daar gedurende 9 dagen een nieuwe experimentele gemeenschap neerzetten waarin het draait om muziek, kunst, zelfuiting en zelfvoorziening. Het is de bedoeling dat elke bezoeker volledig zichzelf kan zijn en volledig voor zichzelf kan zorgen. Het Burning Man festival is voor en door feestgangers. Alles wordt door de bezoekers zelf meegenomen en opgebouwd. Geld is taboe, maar delen en ruilen wordt juist gestimuleerd.

 

Zelfs na ruim 30 jaar is Burning Man nog steeds extreem, experimenteel en alternatief. Een techno hippie oord met meer naakte mensen en stof dan je lief is en waar de DJ’s altijd tot het laatste moment geheim blijven. Als je mans genoeg bent om dat aan te kunnen, dan is Burning Man een onvergetelijke ervaring. Het staat niet voor niets bij vrijwel elke feestganger op de bucketlist. Zorg er in ieder geval voor dat je bij het verbranden van de Wicker Man bent op de laatste avond!

 

 

4. Lollapalooza

 

Er zijn weinig festival met meer naamsbekendheid en star power dan Lollapalooza, ofwel ‘Lolla’ voor insiders. Na een aantal jaren rondgereisd te hebben vindt Lolla sinds 2005 plaats in het 130 hectare grootte Grant Park in Chicago. Een hele vette locatie met aan de ene kant de Chicago skyline en aan de andere kant het Michigan meer. Inmiddels trekt het vierdaagse festival jaarlijks 100.000 bezoekers per dag en heeft het een aantal spin-offs in de rest van de wereld, waaronder Lollapalooza Berlin of Stockholm.

De muziekrange is de laatste jaren uitgebreid van voornamelijk indie rock en heavy metal met punk, eclectic, hiphop en nog veel meer. Er is tegenwoordig zelfs een 24-hours rave stage wat eigenlijk al een festival op zich is. Waar je ook van houdt, Lolla heeft het. Heb je aan het eind van de avond toch nog niet genoeg gehad dan pak je gewoon één van de vele afterparty’s in de nabijgelegen clubs.

 

 

5. Governors Ball

 

De eerste editie van Governors Ball vond plaats in 2011 op Governors Island. Ja, vandaar dus die naam. Ondanks dat de reviews meteen al super goed waren, werd het uitzicht op het vrijheidsbeeld en de Manhattan skyline na het eerste jaar ingeruild voor een betere toegankelijkheid, in de vorm van Randal’s Island. Governors Ball is verbazingwekkend het enige grote festival van New York en trekt minstens 150.000 bezoekers gedurende de drie festival dagen. Desondanks is het is bij lange na niet zo groot als een Coachella of Lollapalooza en het mist de kenmerkende sfeer van een camping festival. Toch is de line-up vaak veel beter. Governors Ball biedt namelijk een heerlijke mix van eclectische artiesten en de New York cultuur en je kan gewoon gaan slapen in een hotel in de buurt of nog even afteren in één van de vetste steden ter wereld: New York City baby!

 

 

 

6. Electric Forest

 

Van alle festivals op deze lijst heeft Electric Forest sowieso de aller vetste locatie. Diep in de bossen van Michigan bevindt zich ieder jaar dit prachtige muziekevenement. Wanneer je het terrein betreedt zal je overrompeld worden door magische lasers en lichten die door de reusachtige bomen dwalen. Electric Forest is een multi-genre event met veel indie pop invloeden en spannende, opkomende acts. In 2017 en 2018 werd geëxperimenteerd met twee weekenden, maar dit is in 2019 weer teruggedraaid naar een 1-weekends event. Het is een van de meest gewilde festivals in de Verenigde Staten en daarom ook weer heel lastig om aan een kaartje te komen. Wie wil er nou niet omringd zijn met bomen en betoverende lichten onder het genot van muziek die het sprookje compleet maken.

 

 

7. Essence Festial

 

New Orleans is een stad van uiterste. Een plek met een aantal enorme (natuur)rampen in de afgelopen jaren, maar ook een plek met heel veel moois. Een plek met meer feestjes en festivals dan we kunnen opnoemen. Onder ander het wereldbekende Mardi Gras, New Orleans Jazz en Heritage Festival én niet te vergeten het Essence Festival. Dit indoor festival wordt jaarlijks in de Superdome gehouden en trekt meer dan 150.000 bezoekers per dag. Essence Festival eert de Afrikaans-Amerikaanse muziek en cultuur en weet elk jaar het beste van R&B, hiphop, soul, blues en reggae op de planken te zetten. Niet alleen de artiesten doen hun best of het Essence Festival. De bezoekers doen net zo hard mee. Vergeet daarom niet je meest stijlvolle outfit aan te trekken en alle oude en nieuwe hits uit je hoofd te leren als je ertussen wilt passen.

 

 

8. Outside Lands

 

Outside Lands is een driedaags festival, gehouden in het prachtige Golden Gate Park in San Francisco. Daarmee heeft het festival misschien wel de beste en meest exclusieve festival locatie van Amerika te pakken. San Francisco staat namelijk bekend om de mega dure vastgoed en het Golden Gate Park spant hierin de kroon. Waarom zou je dus nog naar de woestijn of het platteland gaan om een festival te pakken als het ook hier kan!?

 

De line-up op Outside Lands bestaat uit een goede balans van mainstream en underground artiesten uit de indie rock, alternatieve rock, hip-hop en elektronische genres. Hiermee weet Outside Lands elk jaar weer 60.000 bezoekers per dag te trekken. Voor Amerikaanse begrippen een kleintje, maar daarom absoluut niet minder leuk!

 

 

9. Electric Zoo

 

Naast de vele andere muziekevenementen in New York City speelt ook Electric Zoo een grote rol in het festival leven van Amerikanen. Langs de East River vlakbij Manhattan bevindt zich Randall Park, in het hartje van NYC dus. Elk jaar is het festival voorzien van een bijzonder thema; afgelopen jaar was dat Supernaturals. Het thema van dit jaar is nog even afwachten, zodra het bekend is laten we het jullie natuurlijk direct weten! Het thema zal terug te vinden zijn op de vette stages die geïnspireerd zijn door festivals als Tomorrowland en Ultra. Natuurlijk blijft het wel in thema en zullen de grote verlichte dierenhoofden je vriend worden in deze elektrische dierentuin. Sinds 2012 is Electric Zoo snel een groot evenement geworden waar nu jaarlijks rond de 100.000 festivalgangers komen. Maak je borst maar nat; dit is er weer één om nooit te vergeten.

 

10. Bonnaroo

 

In Manchester (Tennessee) wordt sinds 2002 elk jaar het vierdaagse Bonnaroo Festival gehouden. De naam komt uit het Creools en betekent “een hele leuke tijd” en als je ooit op Bonnaroo bent geweest dan weet je dat daaraan niks gelogen is. Het event wordt door bezoekers omschreven als het ultieme zomerfestival. Bonnaroo is begonnen als een muziekfestival met voornamelijk rock, maar tegenwoordig kan je er bijna elke muziekgenre vinden. Alles van indie en classic rock tot country, hiphop, reggae en zelfs EDM. Bonnaroo is een camping festival en kan in die zin een redelijk hardcore ervaring zijn. Het kan zomers namelijk behoorlijk warm worden in je tentje, dus na vier dagen mag je jezelf wel een beetje diehard noemen.

 

 

11. Electric Daisy Festival

 

Het Electric Daisy Carnaval (EDC) is een ‘rondtrekkend’ muziekfestival. Eén van de edities vindt plaats in New York, maar is eigenlijk niets meer dan een tweedaagse warm-up voor het main event dat jaarlijks op een NASCAR-racecircuit in Las Vegas gehouden wordt. Omdat het overdag bloedheet is in Vegas, wordt het festival gehouden van zonsondergang tot zonsopgang. Hiermee ontwijken ze niet alleen de zon, maar creëren ze meteen een unieke sfeer. Midden in de nacht in je T-shirtje helemaal losgaan op dikke elektronische beats (voornamelijk trap, trance, techno, house en hardstyle), terwijl je over het circuit heen knalt. Kan slechter!

 

 

12. Firefly Music Festival

Firefly Music is één van de weinige camping festivals aan de oostkust van Amerika. Ondanks dat het festival inmiddels uitgegroeid is naar 80.000 bezoekers kan het nog steeds gezien worden als een festival startup, aangezien de eerste editie pas in 2012 plaatsvond. Desondanks wordt het geroemd om de goede faciliteiten en vlekkeloze organisatie. Firefly vindt plaats in het bos vlakbij het NASCAR-racecircuit in Dover (Delaware). De zeven verschillende stages verspreid door het eeuwenoude bos heen geven Firefly een bijzonder vette sfeer. De bijzondere locatie, het gevarieerde programma (voornamelijk rock en een beetje hiphop en EDM), de sterke line-up en goede sfeer maken het tot een muzikaal evenement waar je echt een keer heen moet.

 

 

13. Summerfest

 

Summerfest in Milwaukee is wellicht niet het bekendste festival van Amerika, zeker niet voor ons Nederlanders, maar het is wel veruit het grootste. Het Guinness Book of World Records heeft Summerfest in 1999 officieel uitgeroepen tot het grootste festival van The States en trekt 150.000 bezoekers per dag en in totaal zelfs 800.000 bezoekers. Summerfest heeft een enorm brede programmering met alles van Americana, country, rock, metal en hiphop tot blues en zelfs EDM.

Omdat een kaartje bij Summerfest maar $15 per dag kost (een schijntje t.o.v. andere Amerikaanse festivals, zoals Coachella waar je voor een weekend $399 betaald), zijn de line-up en locatie allebei niet super indrukwekkend. Er zijn altijd wel een aantal bekende artiesten te vinden, maar niets zoals op andere festivals. Maar goed, wat wil je ook voor net iets meer dan €10.

 

 

14. New Orleans Jazz & Heritage

 

Het New Orleans Jazz & Heritage festival viert de muziek en cultuur van de stad New Orleans én de staat Louisiana. Dat betekent dat het evenement niet alleen uit jazz bestaat, maar ook uit R&B, gospel, cajun, Caribbean, Latin, country, rap en nog veel meer. Trouw aan de tradities is de line-up doorgaans éen van de meest katholieke die er maar zijn. Het is niet voor niets het zuiden van de VS. Tegelijkertijd zou het Amerika en in het bijzonder New Orleans niet zijn als er bij dit muziekfestival niet enorm veel aandacht zou zijn voor eten… heel lekker eten! Tegenwoordig beslaat het festival twee weekenden en trekt het in zeven dagen meer dan 460.000 bezoekers, oftewel 66.000 per dag. Als je van lekker eten en deze muziek houdt dan mag je dit festival niet missen.

 

 

15. South by Southwest Music (SXSW)

 

Alhoewel muziek centraal staat, is South by Southwest (oftewel SXSW) meer dan alleen een muziekfestival. Het is een negen dagen durend mega event waar de gehele film, media en muziek biz bij elkaar komt om de nieuwste innovaties met elkaar te delen. Het is in de afgelopen 35 jaar uitgegroeid van een showcase van opkomend talent tot een invasie van meer dan 500.000 bezoekers die de stad Austin in z’n geheel overnemen.

 

Of je nou het programma in de officiële locaties kiest of gewoon de stad in loopt, er is overal wel iets te doen. Elke bar of club in de stad doet mee (al dan niet) met een eigen programma. Op SXSW kan je (veelal gratis) optredens van grote namen meepakken of nieuw talent ontdekken, waarna je een aantal maanden later kan opscheppen dat jij ze al hebt gezien voordat ze bekend werden. Bereid je alleen wel voor op een overload aan (Coca Cola) reclames.

 

Ben je geïnspireerd geraakt door deze toffe festivals? Check dan snel onze festival agenda voor nog veel meer!

 

Naar de festival agenda

Top 15 muziekfestivals in Amerika

Altijd al een muziekfestival willen pakken in de VS? Ultra, Coachella, Burning Man.. Wij zetten de 15 dikste festivals van Amerika op een rij