web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

Top 5 leukste hardstyle festivals

Hardstyle festivals. Zeker iets in de categorie: dingen die je buiten Nederland haast niet vindt. Het hardstyle/hardcore genre is nog niet zo oud, maar natuurlijk wel grotendeels gevormd uit de oldschool hardcore van het gabber-tijdperk. Qlubtempo wilde de glorie van de jaren negentig voortzetten in uptempo feesten, die er na verloop van tijd het hardstyle label op hebben geplakt. Q-Dance, de organisatie achter de clubnacht, heeft de term wereldwijd een ding gemaakt en zo werd in 2002 hardstyle geboren. Hurray! Want 20 jaar later nog worden er ontzettend veel brute hardcore en hardstyle festivals gehouden en wij noemen er hier een aantal op.

Hardstyle is het resultaat van experimenteren met hogere tempo’s en hardere bass geluiden met een melodische boventoon. Hardcore is de hardere en duistere variant en terror of frenchcore doen er nog een schepje bovenop. Deze harder styles zitten boven de 200 beats per minute. Nederlanders waardeerden de ontwikkelingen van de harder styles enorm en dat was te merken op de feesten en festivals van toen. Maar dit zijn de sickste hardcore en hardstyle festivals van nu:

  1. Defqon.1
  2. Mysteryland
  3. Dominator
  4. Qlimax
  5. Decibel Outdoor

1. Defqon.1

De pinnacle van alle hardcore en hardstyle festivals is natuurlijk Defqon.1 Al sinds de eerste editie in 2003 is Defqon een heus spektakel wat vaak ook nieuwsgierigheid wekt bij festivalgangers die normaal niet van de harder styles zijn. De podiumtechnieken zijn namelijk echt insane door de torenhoge stages die vuur en lasers spuwen, terwijl er keiharde hardstyle, rawstyle, freestyle en hardcore door de speakers wordt gepompt. In totaal zijn er tien stages, waaronder zes verschillende soorten hardstyle stages, die ieder hun eigen subgenre hebben.

In het verleden had het festival ook edities in Chili in Australië, maar die in Chili is na een tweejarig avontuur al aan zijn einde gekomen en de Australische variant is toe aan een nieuwe locatie. In Nederland kan je gelukkig nog elk jaar een festivalweekend lang hakken op de dikste hardstyle. Tot nu toe is Defqon.1 elk jaar compleet uitverkocht en het vereist dan ook de nodige motivatie en energie om uren van tevoren klaar te zitten achter je computer. Succes!      

Check hier maar eens de eindshow op de zaterdag vorig jaar, daar móet je toch bij zijn?

2. Mysteryland

Aan het einde van augustus vindt altijd Mysteryland plaats. Mysteryland is misschien niet een echt hardstyle festival, maar Mysteryland is wel hét grootste elektronische festival van Nederland met een toegeweide Q-Dance stage waar de crème de la crème van de hardcore en hardstyle scene te vinden is. In de afgelopen jaren stonden hier al Wildstylez (met een mystery set), Atmozfears, Coone, Noisecontrollers, noem het maar op. Naast de leipe stage die hier altijd staat kan je dus ook de rest van het festival ontdekken door op zoek te gaan naar andere EDM dj’s. Mysteryland staat bekend om de sprookjesachtige bossen en avontuurlijke setting.

Mysteryland wordt al sinds 1993 gehouden en heeft in het eerste decennium meerder locaties gehad, maar heeft daarna altijd het Haarlemmermeer als thuisbasis gehouden. Het bezoekersaantal werd elk jaar geleidelijk meer en steeg in 2019 naar 100.000 bezoekers met meer dan 100 nationaliteiten. Yesteryday is history, today is a gift, tomorrow is a mystery!

3. Dominator

Wie puur alleen van hardcore houdt moet sowieso een bezoekje brengen aan Dominator Festival. Hier komen 50.000 festivalbezoekers samen om te stampen op het smerigste van het smerigste en het hardste van het hardste. Met een toplocatie op het strand van Eersel ga je hier hartje zomer helemaal uit je plaat. Het festival is 100% hardcore, dus verwacht hier ook frenchcore, terrorcore, speedcore en andere 160+ bpm onzin.

De organisators Q-Dance en Art of Dance besparen nergens op en zo hadden ze in 2015 zelfs motorrijders die stunts deden boven de dj’s! Hoe leip is dat? En dan is er ook nog een rawstyle stage midden in het water waar omheen gehakt wordt. Ja, Dominator is waarschijnlijk wel het beste hardcore festival dat je kunt vinden.

4. Qlimax

Qlimax is een hardstyle festival dat elk jaar in november gehouden wordt. Sinds iets meer dan tien jaar is de Gelredome in Arnhem de vaste locatie voor dit harder styles event. Het idee van dit festival is dat er rustig begonnen wordt en er keihard wordt afgesloten, vandaar de naam Qlimax. In het begin zal je jump, oldschool of hardtrance voorgeschoteld krijgen, waarna vervolgens urenlang hardstyle door de speakers galmt, om uiteindelijk af te sluiten met beukende hardcore.

Ook dit concept is naar idee en uitvoering van powerhouse Q-Dance. Het festival zorgde altijd voor een dvd-uitgave van het hele evenement, maar de laatste jaren worden de sets gedeeld op Facebook en YouTube, zodat je altijd weer even kan nagenieten van de legendarische, knallende sets die op het hardstyle festival te horen waren. 

5. Decibel Outdoor

Eén jaar ouder dan Defqon is Decibel Outdoor waarschijnlijk het tweede grootste hardcore/hardstyle evenement van Nederland. Ze komen elk jaar dan ook weer dichterbij om het allerbeste hardstyle festival te worden. Je vindt hier hardstyle, hardcore, freestyle, oldschool & early rave, hardtrance en techno. Deze vind je op een van de 13 stages die dit festival te bieden heeft met meer dan 200 artiesten. 

Bij Decibel Outdoor kan je een weekend lang stampen en sinds 2011 is er ook een camping in het prachtige Beekse Bergen. Het campingterrein gaat tot 's ochtends vroeg door met de Decibel Hangout en Fiesta Bar. De podiumtechniek, sfeer en productie zijn hier minstens zo vet als bij Defqon of Qlimax en daar zijn de 60.000 andere festivalbezoekers het volledig mee eens. En als je in juni al naar Defqon bent geweest ga je in augustus toch lekker weer een weekend lang knallen bij Decibel?Naast deze vier grote hardstyle en hardcore festivals zijn er nog een paar honorable mentions die we niet kunnen vergeten. We hebben namelijk nog Qapital, Supremacy, Intents en Ground Zero. Wat is jouw favoriete harder styles festival? En welke wil je absoluut nog een keertje checken? Laat het ons weten en laten we samen hopen dat we er volgend jaar weer volledig tegenaan kunnen.

Gerelateerde artikelen

Lees ook eens