Dit zijn de 7 beste Drum and Bass festivals van Europa

Een drum and bass festival. Ooit geweest? Je hebt er misschien nog nooit van gehoord. Maar toch ken je meer nummers in dit genre dan je in eerste instantie waarschijnlijk had verwacht. Sigma – Nobody To Love? Rio van Netsky? Hot Right Now van DJ Fresh? Dit zijn een aantal tracks die in Nederland plat gedraaid werden, maar DnB is nog steeds vrij underground. De laatste jaren lijkt hier een beetje verandering in te komen, want overal duiken vette, grote drum and bass feestjes op. Bovendien wordt er steeds vaker op grote festivals (Creamfields, Untold, Glastonbury) een deel van de line-up toegewijd aan de energieke beats van drum and bass.

 

Waar komt het vandaan dan?

 

Back in de 90s ontstond DnB uit de UK rave scene als vertakking van breakbeat hardcore en hiphop. Breakbeat hardcore zegt je waarschijnlijk helemaal niks, maar dat zijn zeker wel de roots van The Prodigy. Het tempo van de breakbeats ging al snel omhoog en dat was het begin van DnB zoals we het vandaag de dag kennen. Bekende pioniers als Shy FX, Andy C en Goldie zagen ‘jungle’ samensmelten met krachtige beats waar je niet stil op kunt blijven staan. Het overgrote deel van de jungle pioniers zijn nog steeds heel actief in de drum & bass scene en vormen de oude garde.

 

Hoewel drum n bass altijd vrij underground is gebleven springt er af en toe een nummer uit wat de EDM-wereld op z’n kop zet. Het verandert nou eenmaal snel in een groot feest als je een DnB nummer hoort op een festival, hoewel een groot deel moeite blijft hebben met het vinden van de juiste danspasjes. De echte junglists zijn altijd trouw geweest aan de DnB scene, maar de laatste 5 jaar lijkt drum & bass veel meer op de kaart te komen door grote festivals als Let It Roll, Boomtown Fair, Sun and Bass en ons Nederlandse Liquicity.

 

In Nederland is tegenwoordig sowieso wel elke week een DnB feestje te bezoeken, maar door heel Europa zitten een aantal grote events gevestigd die (bijna) volledig bestaan uit grote namen en talenten uit de drum & bass hoek. Bekijk hieronder de 7 vetste drum and bass events van Europa. Of check onze complete festival agenda hier.

 

  1. Let It Roll — 1 t/m 3 augustus — Milovice (CZ)
  2. Boomtown Fair — 7 t/m 11 augustus — Hampshire (UK)
  3. Sun and Bass — 7 t/m 14 september — San Teodoro (ITA)
  4. Liquicity — 19 t/m 21 juli — Geestmerambacht (NL)
  5. Rampage Open Air — 5 t/m 7 juli — Lommel (BE)
  6. Hospitality on the Beach — 2 juli — Tisno (HR)
  7. Hospitality in the Woods — 17 augustus — London (UK)

 

 

1. Let It Roll

 

Let It Roll is het allergrootste drum and bass event dat er is. Net buiten Praag wordt het oude vliegveld in Milovice omgebouwd tot drum and bass paradijs. Dit festival is het belangrijkste DnB event van het jaar en daarom komen er meer dan 300 DnB dj’s en producers hun set draaien met ieder zijn eigen vibe. Verdeeld over 8 stages vind je op elk moment van de dag wel een kant van drum & bass die je niet vaak hoort. Bovendien worden een aantal van de stages gehost door de beste labels uit de DnB scene. Denk aan Hospitality, Technique en Shogun Audio.

 

Het hoogtepunt is misschien al wel de opening ceremonie die elk event wordt gedaan door één of meerdere artiesten met licht en geluidproductie waar je u tegen zegt. De resterende 5 dagen kan je verder genieten van de leipe visuele producties die de ervaring compleet maken. Het bevestigt allemaal maar weer waarom dit het beste en grootste drum and bass festival van het jaar is.

 

 

2. Boomtown Fair

 

We gaan naar het land van drum and bass en de bijbehorende cultuur. De UK staat bekend om z’n rave cultuur waar Bristol de crème de la crème is van alle dnb feestjes met clubs als Lakota, Motion en Thekla. Boomtown Fair is een muziekfestival dat bestaat uit reggae, dub en bass muziek. Het bijzondere aan Boomtown is dat het hele evenement is opgezet als een oude stad. Het wordt aangemoedigd om deel te nemen aan het verhaal van het festival. Overal loop je tegen honderden acteurs aan die de bewoners van Boomtown spelen en je een quest kunnen geven om je mee te slepen in het magische evenement.

 

Het muziekfestival bestaat uit verschillende delen met elk zijn eigen genre, waaronder een groot deel dnb en jungle. In de afgelopen jaren stonden hier artiesten als Chase & Status, Noisia, Andy C en veel andere grote namen in de dnb scene. Boomtown Fair neemt je op een bass music avontuur!

 

 

3. Sun and Bass

 

Ben je wel eens naar een festival geweest op een eiland? Misschien moet je dan een keer naar Sardinië om Sun and Bass te bezoeken! Jawel, acht dagen lang feesten op de dikste drum and bass in de brandende zon. Festivalgangers van over de hele wereld komen in september naar Sardinië om te chillen met goede muziek, zonnige stranden en natuurlijk heerlijk Italiaans eten. Sun and Bass bestaat al sinds 2003 en is daarmee een van de langst draaiende drum and bass festivals.

 

Omdat de setting ernaar vraagt is de line up over het algemeen wat rustiger dan bijvoorbeeld Let It Roll. Je vindt hier wat meer liquid dnb, maar dat betekent niet dat er helemaal geen bass faces getrokken kunnen worden. Als jij het liefst met een biertje in je hand, op het strand naar bouncy beats wilt luisteren ben je bij dit festival aan het juiste adres.

 

 

4. Liquicity

 

Sinds het eerste event op Ruigoord in 2013 is Liquicity in een aantal jaar uitgegroeid tot het grootste drum and bass festival van Nederland. Tot 2017 vond het zomerfestival plaats in het Diemerbos, maar het werd verplaatst naar de Geestmerambacht bij Alkmaar. Hoewel de clubnachten altijd al een succes waren is het zomerfestival een echte kers op de taart. Elk jaar wordt de line-up dikker en duurt het festival weer een dag langer.

 

Niet alleen is het DnB zomerfestival een groot succes waar mensen van over de hele wereld te vinden zijn. Er worden ook maandelijks events georganiseerd door heel Europa. Wat slechts als een YouTube kanaal / label begon met mede-oprichter en producer Maduk is nu een van de toonaangevende brands in de DnB scene, zeker in Nederland. Liquicity Festival is een absolute aanrader voor een bass gevulde zomer!

 

 

 

5. Rampage

 

Rampage is het grootste bass event van de wereld. Zo claimen ze. En dat is ook waar, want elk jaar wordt rond februari/maart het Sportpaleis in Antwerpen volledig afgebroken. Sinds twee jaar is duurt het bass festival twee keer zo lang en komen er dus twee keer zoveel grote namen naar de Belgische havenstad. In de afgelopen jaren stonden hier Andy C, Noisia, Sub Focus, Excision, Flux Pavillion en Doctor P. Flinke drum and bass en dubstep namen dus. Wereldwijd komen hier rond de 30.000 mensen headbangen op de goorste beats van de bass tijgers en talenten van nu.

 

Sinds kort organiseren ze naast de normale editie ook een zomer editie genaamd Rampage Open Air. Dit outdoor event vindt plaats in het Kristalpark in Lommel, vlakbij Eindhoven. Dus het is ook nog lekker dichtbij huis. Houd er wel rekening mee dat de muziek op rampage wel echt een stuk harder en donkerder is dan bij de andere events op deze lijst. Dus als dat helemaal je ding is moet je absoluut een keer geweest zijn. Het is namelijk echt bizar om met zoveel man in één zaal los te gaan.

 

 

6. Hospitality on the Beach

 

Hospitality on the Beach is het jaarlijks terugkerende zomer festival van Hospital Records. Dit label is na RAM Records de grootste in de dnb wereld en organiseren door het jaar heen al tal van events die vergelijkbaar zijn met de avonden van Liquicity. Wel zijn de events van Hospital een stuk massaler en Hospitality on the Beach is dan ook een groot festijn dat plaatsvindt bij de Kroatische stranden. Wel zijn de accommodaties vrij prijzig en moet je er op tijd bij zijn, dus misschien is het handig om alvast wat op AirBnB uit te zoeken.

 

Hospitality on the Beach is puur drum and bass en het voordeel is dat veel van de bekendste dnb artiesten hun muziek uitbrengen op het label. Daarnaast werken ze bij deze editie samen met SUNANDBASS, Shogun Audio en EXIT Records. Daarom kan je altijd op grote namen rekenen en dus gegarandeerd een zeer geslaagd festival. Dus wil je een luxe, zomers dnb festival? Dan is Hospitality on the Beach sowieso de beste optie voor jou!

 

 

7. Hospitality in the Woods

 

Hospitality Weekend In The Woods, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, biedt een unieke drum and bass ervaring in een betoverend boslandschap. Dit intieme festival wordt gehouden te midden van de weelderige natuur, waardoor het de perfecte setting is om te genieten van de beste drum and bass beats. Met een line-up samengesteld door het gerenommeerde Hospitality label, worden festivalgangers getrakteerd op sets van wereldklasse DJ’s en producers.

 

Het festival omvat verschillende podia die een diversiteit aan drum and bass stijlen vertegenwoordigen, van liquid tot jungle en neurofunk. Naast de muziek kunnen bezoekers genieten van een scala aan activiteiten, zoals workshops en kunstinstallaties, die de betoverende sfeer van het bos versterken. Hospitality Weekend In The Woods is een niet te missen evenement voor liefhebbers van drum and bass die op zoek zijn naar een unieke festivalervaring.

 

 

We hopen je wat nuttige informatie gegeven te hebben over drum and bass festivals. Naast deze lijst zijn er nog een hoop andere drum and bass festivals die (voor een deel) in het teken staan van dit snelle genre.

 

Nieuwsgierig geworden naar een drum and bass festival of bass event? Check onze festival agenda voor alle (DnB) festivals in Nederland van 2024.

 

Bekijk de hele festival agenda
map-cta
lees meer

De 7 leipste drum and bass festivals van Europa

Drum and Bass is mega upcoming, dus probeer het een keer uit! Hier zijn de 7 leipste DnB festivals van Europa.