De 15 vetste zomerfestivals van Europa

Het beste moment om van een muziekfestival te genieten is toch echt de zomer. Gelukkig zijn deze zomer weer genoeg festivals in Europa om uit te kiezen. Maar juist omdat er zoveel keus is reizen festivalgangers steeds verder om nou net dat ene perfecte feestje te kunnen meepakken.

 

Om je te helpen kiezen zetten we hieronder de leukste zomerfestivals van Europa voor je op een rijtje. De volgorde in de lijst is willekeurig.

 

Als je toch iets dichter bij huis wilt feesten, check dan hier onze complete Nederlandse festival agenda.

 

 1. Electric Love — 4 t/m 6 juli — Salzburgring (AUS)
 2. Primavera Sound — 30 mei t/m 1 juni — Barcelona (ES)
 3. Sziget — 7 t/m 12 augustus — Boedapest (HU)
 4. ULTRA Europe — 12 t/m 14 juli — Split (HR)
 5. EXIT Festival — 11 t/m 14 juli — Novi Sad (SRB)
 6. Roskilde — 29 juni t/m 6 juli — Roskilde (DK)
 7. Sónar Festival — 13 t/m 15 juni — Barcalona (ES)
 8. Glastonbury — 26 t/m 30 juni — Worthy Farm (UK)
 9. Camp Bestival Dorset — 15 t/m 18 augustus — Shropshire (UK)
 10. Boom Festival — 20 t/m 26 juli — Nação (PT)
 11. Lowlands — 16 t/m 18 augustus — Biddinghuizen (NL)
 12. Benicàssim — 18 t/m 20 juli — Benicàssim (ES)
 13. Tomorrowland — 19 t/m 21 juli — Boorn (NL)
 14. Untold — 8 t/m 11 augustus — Cluj-Napoca (RO)
 15. Pukkelpop — 15 t/m 18 augustus — Hasselt (BE)

 

Let’s have a look!

 

 

 

1. Electric Love

 

Wie van het hele EDM spectrum houdt gaat zich bij Electric Love he-le-maal uitleven. Bij dit driedaagse festival vind je namelijk alles van techno, house, deephouse, drum & bass, dubstep en zelfs de harder styles. Sinds 2013 wordt dit Oostenrijkse muziekfestival georganiseerd op het oude formule-1 circuit van Salzburg; de Salzburgring. Dit bijzondere festival terrein wordt optimaal benut en is helemaal in stijl. Zo fungeert de race paddock als main stage, wordt er op de racebaan gedanst en staan in de weilanden om de racebaan heen alle tenten van de festivalbezoekers. Kortom een hele unieke en vette locatie dus.

 

Volgens EMF Magazine is dit ‘Austria’s leading electronic music festival’ met zo’n 100.000 bezoekers per jaar die graag een weekend lang van een goed EDM feestje voorzien willen zijn. Dus Electric Love is absoluut een aanrader als je van reizen houdt en weleens een Oostenrijks festival wilt meepakken.

 

 

2. Primavera Sound – Barcelona

 

Primavera Sound is een vijfdaags festival op het Parc del Forum terrein in Barcelona. Je komt hier allerlei grote namen vanuit de rock, pop, dance en indie scene op het festival tegen, maar het draait toch vooral om alternatieve en experimentele muziek. De locatie is niet erg speciaal. Het ziet er namelijk uit als een industriële betonnen parkeerplaats met vrijwel geen bescherming tegen de zon. Trots op de locatie zal de organisatie daarom waarschijnlijk niet zijn. Daarentegen is de organisatie maar wat trots op hun bijdrage om de alternatieve muziekscene verder te ontwikkelen. Vernieuwing is het speerpunt van de organisatie en daardoor weten ze het publiek regelmatig op muzikale verassingen te trakteren. Het muziekfestival bestaat sinds 2001, trekt jaarlijks meer dan 190.000 feestgangers en kan zich gemakkelijk meten met andere namen uit deze lijst.

 

 

3. Sziget

 

Het legendarische Sziget Festival duurt ruim een week en wordt gehouden in hartje Budapest. Het festival vindt plaats op een eiland in de rivier de Donau dat dwars door Budapest heen loopt. Sziget bestaat al sinds 1993 en trekt tegenwoordig gedurende acht dagen bijna 500.000 bezoekers. Holy xxxx! Het is één van die festivals dat geen cent uitgeeft aan marketing en toch altijd uitverkoopt. Maar ja, wat wil je… met zo’n concept en locatie is dat niet heel verrassend.
De muziek en het publiek op Sziget is enorm divers. Je kan er vrijwel alles vinden, maar wij kennen het voornamelijk vanwege de bijzondere combinatie van groepen Oost-Europeanen (vrouwen) en een massale hoeveelheid toeristen die gezamenlijk en gemoedelijk keihard losgaan op stevige beats en pop sounds.

 

 

4. ULTRA Europe

 

Ultra Music Festival is in 2013 overgewaaid vanuit Miami naar Split in Kroatië en is sindsdien ook in Europa een daverend succes. Deze drie dagen durende Europese variant host een dikke range aan top DJ’s en artiesten uit heel de wereld en daarmee weten de organisatie massa’s hongerige techno heads te trekken. Afgelopen jaar waren maar liefst 120.000 feestbeesten om de festival stranden van Split te vinden. Geef ze eens ongelijk. Welke festivalganger wil nou niet 3 dagen losgaan op de vetste EDM die de wereld te bieden heeft, terwijl de zon in je gezicht schijnt en het zand tussen je tenen friemelt!?

 

 

 

5. EXIT Festival

 

Exit is een outdoor muziekfestival dat jaarlijks gehouden wordt in het 18e-eeuwse Petrovaradin fort in Novi Sad (Servië). Het festival is in 2000 opgericht door een studentenbeweging die zich inzette voor vrede en democratie in Servië en de rest van de Balkan. Tot de dag van vandaag spelen dit soort sociale boodschappen een belangrijke rol op het event. Het Petrovaradin fort biedt ruimte aan 190.000 feestgangers en heeft tientallen stages in, op en rondom het fort waar een brede muziekrange de speakers uit knalt. Van elektronisch tot rock, metal, hip-hop, reggae en drum ‘n’ bass, je kan hier alles vinden als je maar even zoekt. Er is zelfs een zip-line een 3D dance area te vinden. Bij welke stage je ook besluit te vertoeven, EXIT is een garantie voor keihard feesten.

 

 

 

6. Roskilde

 

Sinds de oprichting in 1971 door twee Deense studenten is Roskilde uitgegroeid van een hippie feest tot een mainstream muziekfestival, met een nadruk op rock. Het is één van s ‘werelds langstlopende festivals en duurt vandaag de dag maar liefst acht dagen. Vier dagen vol muziek voorgegaan door vier dagen ‘warm-up party’. Door de jaren heen heeft het een aantal van de grootste namen uit de muziekwereld weten te boeken (denk aan Metallica, the Rolling Stones en Bob Marley).

 

Het festival trekt jaarlijks veel internationale bezoekers en draait om het delen van ervaringen en creativiteit met gelijkgestemden. Ze hebben duurzaamheid, menselijkheid en cultuur hoog in het vaandel staan. De winst van dit evenement wordt daarom elk jaar gedoneerd aan goede doelen. Misschien dat dit, samen met de naked run rond het kampvuur, festivalgangers jaar op jaar laat terugkomen!

 

 

 

7. Sónar Festival

 

Als je van het Amsterdam Dance Event houdt, maar het in Nederland te koud vindt, dan moet je eens Sónar gaan checken. Sonar is eigenlijk, net zoals ADE een combinatie van een heleboel kleinere events. Het officiële evenement heet daadwerkelijk Sonar Festival, maar daaromheen worden honderden andere evenementen georganiseerd die Off-Sonar events worden genoemd. Dit samengestelde muziekfestival vindt elk jaar plaats in Barcelona en duurt iets korter dan ADE, namelijk 3 dagen. Maar dat zijn wel 3 fantastische dagen waar je feestjes pakt aan het strand, in het zwembad en boven op de daken van Barca. Dit Spaanse spektakel trekt elk jaar zo’n 115.000 bezoekers en biedt honderden evenementen aan door de hele stad. Ons advies: probeer vooral de bijzondere Off-Sonar feestjes te pakken. Die kunnen echt heel spectaculair zijn.

 

Sowieso is Barcelona een hele vette stad voor toeristen. Maar als je daar dan ook nog keuze hebt uit zoveel vette feestjes is dat natuurlijk een perfecte gelegenheid om vakantie en festival te combineren. Prijzen hangen af van het evenement en vooral de bijzondere feestjes zijn vaak ver van tevoren al uitverkocht. Dus zorg dat je op tijd een kaartje bemachtigt!

 

 

 

8. Glastonbury

 

Er zullen maar weinig festivalgangers zijn die nog nooit van Glastonbury Festival hebben gehoord. Het vijfdaagse festival is namelijk de koning onder Engelse festivals. Het heeft al jarenlang een toonaangevende rol op het gebied van pop– en rockmuziek en urban evenementen. Waar andere festivals hun best moeten doen om een goede line-up samen te stellen, staan de artiesten in de rij om op Glastonbury op te treden. Toch is er van alles te vinden op dit immense festivals. Glastonbury is met 175.000 bezoekers per dag namelijk het op 4 na grootste festival ter wereld. Van opkomend jong talent tot absolute legendes… je vindt het allemaal op Glastonbury. Zorg datje deze dus ergens in je festival carrière een keer meepakt! Bereid je wel voor op modder. Op dag 4 is het terrein namelijk steevast veranderd in een modderpoel!

 

 

 

9. Camp Bestival Dorset

 

Het Isle of Wight is voor 13 jaar lang thuishaven geweest voor Bestival; een vier daags muziekfestival in het zuiden van Engeland. Voor het eerst in hun geschiedenis verhuisden ze 2 jaar geleden naar een andere locatie en wel naar het Lulworth kasteel op het Engelse vasteland. En nog steeds komen er elk jaar 60.000 bezoekers op af om 4 dagen lang heel veel plezier te beleven. Bestival is echt een familiefestival en is geschikt voor jong en oud.

 

Traditioneel pakt Bestival altijd enorm uit met bijzondere en spectaculaire thema’s en activiteiten. Dat is echt hun visitekaartje geworden door de jaren heen…. dat, en een enorme muzikale line-up (van indie en rock tot elektronisch). Bekende namen genoeg op Bestival, maar toch draait het voornamelijk om het eindeloze side-programma.

 

 

 

10. Boom Festival

 

Boom is een tweejaarlijks festival dat zich huisvest in het midden van Portugal. Naast een prachtig meer is hier ruimte voor 5 adembenemende stages, art galleries, een danstheater, yoga, meditatie, noem het maar op. Dit zevendaagse paradijs voor zelfontplooiing biedt Psytrance, Techno, House, Trance, Downtempo en nog veel meer.
Boom Festival heeft een bijzonder uitzicht op het dorp Monsante en ligt binnen natuurpark wat op de erfgoedlijst te vinden is. Het is helaas bijna onmogelijk om een kaartje te krijgen met de bezoekers cap van 33.333, maar dat maakt de beleving des te meer speciaal. Mocht je ooit deze unieke kans krijgen kan je dit kunst- en muziekfestival echt niet aan je voorbij laten gaan.

 

 

 

11. Lowlands

 

In Biddinghuizen (Flevoland) wordt jaarlijks één van de Nederlandse festival legendes gehouden; Lowlands. Het Lowlands festival bestaat al sinds 1967 en is uitgegroeid van de originele 18.000 tot 70.000 (in 2014) en trekt tegenwoordig een kleine 55.000 bezoekers. Naast een uitgebreid randprogramma vindt de organisatie het erg belangrijk om nieuw talent een kans te bieden. Hiermee beweegt het evenement in Biddinghuizen de laatste jaren weer meer terug naar hun ‘roots’. Elk jaar worden er weer artiesten uit de Dance, Pop, Hiphop of Rock hoek geselecteerd. Deze breken vaak een aantal jaar later door. Lowlands heeft een bewezen goed oog voor talent! Wat opvalt is dat je jaar op jaar veel dezelfde bezoekers tegen komt. If you go Lowlands you never go back!?

 

 

12. FIB Benicàssim

 

Benicàssim is een dorpje met ongeveer 19.000 inwoners iets ten noorden van Valencia. Eens per jaar wordt hier het gelijknamige festival gehouden en wordt het dorpje Benicàssim bijna letterlijk overgenomen door festivalgangers. Sinds 2009 is het festival namelijk uitgegroeid van 50.000 naar 150.000 bezoekers per dag en dat komt doordat FIB de perfecte combinatie tussen festival en vakantie is. Het is de ideale mix van chillen en losgaan. De muziek, bestaande uit een mix van pop, rock, indie en dance, start pas om 5 uur ‘s middags. Overdag kan je genieten van het strand, terwijl je ’s avonds de voetjes van de vloer gaan bij de stages van die muziekevenement. Benicàssim is een geweldig festival op en geweldige locatie, met een hele boel geweldige (half) naakte mensen. Er zijn weinig andere muziekfestivals waar je op een leukere manier aan je kleurtje kunt werken.

 

 

13. Tomorrowland

 

 

Het allerbekendste EDM-festival van de laatste 10 jaar mag niet ontbreken op deze lijst. Als het je lukt om een kaartje te bemachtigen voor dit massa evenement kan jij (tegenwoordig twee weekenden lang) helemaal los op de lekkerste beats van o.a. Armin van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike, Tiësto, David Guetta en Martin Garrix. Tomorrowland is de thuisbasis voor iedere grote EDM-dj en daarom levert dit altijd de aller vetste shows op. Ga op avontuur bij de 17 (!!!) fabelachtige stages die dit muziekfestival rijk is en laat je betoveren.

 

 

14. Untold

 

Untold Festival is de benjamin van deze lijst, maar hier geldt zeker ‘last but not least’. De eerste editie van het festival vond plaats in 2015 en was meteen een groot succes. Zo goed, dat Untold het jaar erop meteen 240.000 bezoekers wist te trekken!! Niet gek voor de tweede editie van dit vierdaagse festival.

 

Het event heeft zich in een record breaking time op de kaart gezet als een top elektronisch muziekfestival en staat onder insiders bekend als de “World capital of night and magic”. Untold Festival vindt plaats op tien verschillende locaties in de stad Cluj-Napoca in Roemenië en belooft voor het aankomende jaar weer een ster overgoten line-up neer te zetten dat menig electro-lovers hart sneller zal doen gaan kloppen.

 

 

15. Pukkelpop

 

Pukkelpop is een van de meest spraakmakende zomerfestivals in Europa, gehouden in het Belgische Hasselt. Dit legendarische festival trekt jaarlijks tienduizenden muziekliefhebbers van over de hele wereld aan. Met een diverse line-up van topartiesten uit verschillende genres, waaronder rock, pop, indie, elektronisch en meer, biedt Pukkelpop een ongeëvenaarde muzikale ervaring. Naast de geweldige muziek staat Pukkelpop ook bekend om zijn unieke sfeer en levendige festivalterrein, met tal van activiteiten en attracties om te ontdekken. Met een gemiddelde opkomst van meer dan 180.000 bezoekers per editie is het festival een waar hoogtepunt van de zomer in België. Mis deze kans niet om de magie van Pukkelpop zelf te ervaren en deel uit te maken van een van de grootste en meest opwindende zomerfestivals van Europa.

 

Bekijk de hele festival agenda
map-cta
Bekijk kaart

De 15 vetste zomerfestivals van Europa

Het beste moment om van een muziekfestival te genieten is in de zomer! Daarom geven wij je de 15 vetste zomerfestivals van Europa.