54 Upcoming festivals
Jazz
Er zijn jaarlijks tientallen Nederlandse festivals met een gezonde dosis jazz op het programma. Festivals zoals Rewire, The Life I Live en zelfs Zwarte Cross, maar ook festivals die speciaal inzoomen op dit geliefde muziekgenre. Denk aan Transition Festival en natuurlijk het NSJ Festival. Hieronder hebben we alle jazzfestivals van 2024 op een rijtje gezet.
Nederland heeft een levendige jazzcultuur en organiseert jaarlijks verschillende grote jazzfestivals die duizenden muziekliefhebbers trekken. Een van de meest prominente jazzfestivals in Nederland is het North Sea Jazz Festival, dat sinds 1976 plaatsvindt. Het evenement trekt jaarlijks meer dan 70.000 bezoekers naar Rotterdam en biedt een brede selectie van jazzstijlen. Dit festival is internationaal gerenommeerd en trekt top artiesten van over de hele wereld.
Een ander belangrijk jazzfestival is Jazz in Duketown, dat in ’s-Hertogenbosch plaatsvindt en jaarlijks rond de 100.000 bezoekers verwelkomt. Dit gratis evenement is een van de grootste openlucht jazzfestivals van Nederland. Amersfoort Jazz Festival is ook een bekend evenement in Nederland, dat elk jaar rond de 80.000 bezoekers trekt. Dit festival biedt een mix van wereldmuziek en geïmproviseerde muziek. En het vindt plaats op verschillende locaties door de binnenstad van Amersfoort. Daarnaast is er Jazz Festival Delft, dat jaarlijks duizenden bezoekers naar het historische stadscentrum van Delft. Ook het Red Light Jazz Festival in Amsterdam is een populair evenement dat jazzliefhebbers aantrekt naar de historische binnenstad. Hierbij worden concerten gegeven in iconische locaties zoals Muziekgebouw aan ’t IJ en kleinere jazzclubs.
In totaal trekken jazzfestivals in Nederland jaarlijks meer dan 400.000 bezoekers, die genieten van de diversiteit aan jazzstijlen en de unieke locaties waarin de concerten plaatsvinden. Nederland blijft hiermee een belangrijke speler in de internationale jazzscene en biedt een platform aan zowel opkomende talenten als gevestigde namen.
-
7 - 8
jun
Over de Top
7 - 8 jun Over The Top Festivalterrein Lichtenvoorde Lichtenvoorde
-
24 - 4
apr
New Orleans Jazz & Heritage
24 - 4 apr Fair Grounds Race Course and Slots New Orleans New Orleans
-
5
mei
Bevrijdingsfestival Zeeland
5 mei Vlissingen centrum Vlissingen Vlissingen
-
7 - 8
jun
Over de Top
7 - 8 jun Over The Top Festivalterrein Lichtenvoorde Lichtenvoorde
-
19 - 22
jun
Summerfest – weekend 1
19 - 22 jun Henry Maier Festival Park Milwaukee Milwaukee
-
21 - 22
jun
Holland International Blues Festival
21 - 22 jun Grolloo centrum Grolloo Grolloo
-
26 - 29
jun
Summerfest – weekend 2
26 - 29 jun Henry Maier Festival Park Milwaukee Milwaukee
-
26 - 5
jun
Montreal International Jazz Festival
26 - 5 jun Montreal Centrum Montreal Montreal
-
3 - 9
jul
Essence Festival
3 - 9 jul Ernest N. Morial Convention Center New Orleans New Orleans
-
3 - 6
jul
Summerfest – weekend 3
3 - 6 jul Henry Maier Festival Park Milwaukee Milwaukee
Hoe jazz in Nederland groot is geworden: van Stadsschouwburg tot North Sea Jazz
De geschiedenis van jazz in Nederland gaat terug tot de jaren ’20 van de vorige eeuw, waar jazz zijn intrede deed in Europa. In deze periode beginnen Amerikaanse jazzbands Europa te verkennen en raakt het genre populair bij het Nederlandse publiek. De Stadsschouwburg Amsterdam en diverse theaters in Rotterdam zijn enkele van de eerste locaties waar jazzartiesten optraden. In de jaren ’30 krijgt jazz ook invloed in de populaire cultuur, hoewel de Tweede Wereldoorlog zorgt voor een tijdelijke terugval in het aantal optredens, vanwege beperkingen door de Duitse bezetting.
Na de oorlog kende jazz een grote opleving in Nederland. De jaren ’50 en ’60 worden vaak gezien als de gouden periode van de Nederlandse jazz. Artiesten zoals Pim Jacobs, Rita Reys en Wim Overgaauw, hadden niet alleen nationaal maar ook internationaal succes. In deze periode worden ook de eerste jazzclubs geopend, zoals Sheherazade in Amsterdam. Jazz werd een symbool van vrijheid en culturele vooruitgang en groeide uit tot een populaire muziekstijl onder jongere generaties.
In de jaren ’70 werd het North Sea Jazz Festival opgericht door Paul Acket. Hierdoor werd Nederland definitief op de kaart gezet als een belangrijke bestemming voor jazzmuziek. Dit festival groeide in korte tijd uit tot een van de grootste en belangrijkste jazzfestivals ter wereld. Hier traden zowel legendarische artiesten zoals Miles Davis als opkomende talenten op. De opkomst van nieuwe jazzgenres zoals fusion en free jazz zorgen ook voor een uitbreiding van het aanbod.
In de daaropvolgende decennia ontstaan er steeds meer regionale jazzfestivals, zoals Jazz in Duketown en Amersfoort Jazz. Vandaag de dag is jazz nog steeds een belangrijk onderdeel van de Nederlandse muziekscene, met jaarlijks tal van festivals en concerten door het hele land. Jazz in Nederland is uitgegroeid tot een levendige cultuur die zowel traditionele stijlen als moderne invloeden omarmt.