30 Upcoming festivals
Koningsdag
Op Koningsdag staat heel Nederland op z'n kop. Overal in Nederland worden feesten en festivals georganiseerd en viert men de verjaardag van onze Willy! Dus trek je oranje outfit maar aan en breng een bezoek aan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda, Arnhem of één van de andere K'dag hotspots. Het het is onmogelijk om je tijdens Koningsdag 2024 te vervelen. Check alle festivals hieronder.
Koningsdag is een nationale feestdag op 27 april, ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander. Heel Nederland verandert in een groot feestterrein. Mensen dragen oranje, bezoeken vrijmarkten, luisteren naar muziek, en doen mee aan festiviteiten. Zo'n 2 tot 3 miljoen mensen vieren feest, vooral in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, en Utrecht.
Amsterdam is het drukst, met jaarlijks 700.000 tot 1 miljoen bezoekers. De stad wordt een festivalgebied met feesten op plekken zoals het Museumplein en de NDSM-werf. Kingsland Festival trekt hier meer dan 40.000 bezoekers. In Utrecht begint de viering al de avond vóór Koningsdag, met een van de grootste vrijmarkten van Nederland. Tienduizenden mensen dwalen door de binnenstad op zoek naar koopjes. Ook zijn er muziekfestivals zoals Oranjebloesem, met alternatieve muziek en duizenden bezoekers. Rotterdam organiseert evenementen zoals het Kroon Festival bij de Euromast, dat 15.000 bezoekers trekt met een mix van elektronische muziek en hiphop.
Naast grote stedelijke festivals zijn er kleinere evenementen door heel Nederland. Vrijmarkten zijn een belangrijk onderdeel van de traditie, en steden zoals Den Haag organiseren ook familie-evenementen, zoals kermissen en kinderactiviteiten. Kortom, Koningsdag is een dag van feest en eenheid, met een divers aanbod aan festivals, vrijmarkten en activiteiten. De feestdag trekt miljoenen mensen en zet Nederland op de kaart als een feestland vol cultuur.
-
25
apr
The Live I Live Koningsnacht
25 apr Den Haag (centrum) Den Haag Den Haag
-
25 - 26
apr
Royal Dutch Eindhoven
25 - 26 apr Stadhuisplein Eindhoven Eindhoven
-
25
apr
Hollands Live Koningsnacht
25 apr Zuiderpark (Den Haag) Den Haag Den Haag
-
26
apr
Free Your Mind Kingsday
26 apr Breda Airport Bosschenhoofd Bosschenhoofd
Een oranje geschiedenis: hoe koningsdag groeide tot een nationale feestdag
Koningsdag in Nederland is een nationale feestdag die zijn oorsprong vindt in de late 19e eeuw. Oorspronkelijk werd de dag gevierd als “Prinsessedag” op 31 augustus 1885. Dit is begonnen ter ere van de verjaardag van prinses Wilhelmina. Het was bedoeld als een viering van nationale eenheid en werd al snel populair onder de bevolking. Toen Wilhelmina in 1890 koningin werd, werd Prinsessedag omgedoopt tot “Koninginnedag”.
Na de troonsbestijging van koningin Juliana in 1948 werd Koninginnedag verplaatst naar 30 april, haar verjaardag. Deze datum bleef behouden, zelfs toen koningin Beatrix de troon besteeg in 1980. Hoewel haar eigen verjaardag op 31 januari viel. Beatrix hield vast aan 30 april om praktische redenen, aangezien het weer in april gunstiger was voor buitenactiviteiten en festiviteiten. Tijdens de regeerperiode van Beatrix werd Koninginnedag gekenmerkt door haar bezoek aan verschillende steden en dorpen door het hele land. Tijdens deze bezoeken nam ze vaak deel aan lokale evenementen en volksfeesten. Gedurende de jaren ’80 en ’90 trok Koninginnedag jaarlijks naar schatting 4 tot 5 miljoen feestvierders in Nederland!
In 2013 vond een belangrijke verandering plaats: na de troonsafstand van Beatrix werd haar zoon, koning Willem-Alexander, koning van Nederland. Hiermee werd Koninginnedag vervangen door Koningsdag en de datum werd verschoven naar 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander. De eerste officiële Koningsdag werd in 2014 gevierd. Koningsdag is nu uitgegroeid tot een van de grootste nationale feesten in Nederland. Waarbij jaarlijks naar schatting 2 tot 3 miljoen mensen door het hele land feestvieren. In Amsterdam komen jaarlijks ongeveer 700.000 tot 1 miljoen mensen samen voor de festiviteiten. Dit zijn events zoals grote vrijmarkten, concerten en feesten op locaties zoals het Museumplein en de grachten. Daarnaast is Koningsdag ook een belangrijke economische gebeurtenis. In 2022 werd geschat dat Nederlanders gezamenlijk meer dan 200 miljoen euro uitgaven aan festiviteiten, vrijmarkten en feestartikelen.
Een ander iconisch element van Koningsdag is de vrijmarkt, waarbij mensen de kans krijgen om zonder vergunning hun tweedehands spullen te verkopen. Deze markten zijn vooral populair in steden als Utrecht, waar de vrijmarkt al op de avond vóór Koningsdag begint. Vrijmarkten trekken jaarlijks honderdduizenden verkopers en kopers. Tijdens zo’n vrijmarkt veranderen de straten en parken in een groot openluchtbazaar. De evolutie van Koningsdag toont de veranderende aard van Nederland door de jaren heen. Hierbij blijft de nadruk op nationale eenheid en het vieren van de koninklijke familie behouden. Wat begon als een kleine viering ter ere van een prinses is uitgegroeid tot een van de grootste en meest geliefde nationale evenementen in Nederland.