web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

Wat is een kater nou eigenlijk?

De meeste van ons hebben er wel eens last van, maar wat is het nou eigenlijk; een kater? Door het beter te begrijpen kunnen we een kater hopelijk voorkomen of genezen en daar zegt niemand “nee” tegen. 

Het woord kater komt, om te beginnen, waarschijnlijk uit de 19e eeuw en is een vervorming van het Duitse woord Katarrh dat slijmvliesontsteking of verkoudheid betekent. Goed om te weten , maar wat gebeurd er nou eigenlijk in je lichaam als er na wat drankjes een zogeheten katarrh komt opzetten?
Vanaf het eerste moment dat je een biertje drinkt wordt er alcohol opgenomen in je bloed. Dit gaat allemaal heel snel. Binnen 10 minuten komt de eerste alcohol zelfs al bij je hersenen terecht, die het trouwens meteen opnemen. Eigenlijk is dat helemaal niet de bedoeling, want alcohol is namelijk een gifstof en zorgt er in je hersenen voor zorgt dat jij je anders gaat voelen. Hoe snel je de effecten van alcohol voelt hangt af van verschillende factoren, zoals; de hoeveelheid alcohol, de snelheid van drinken, geslacht, drinkervaring, lichaamsgewicht, lichaamsvocht, etc. 
Theoretisch zou je dus al na 10 minuten wat kunnen gaan voelen van de alcohol. Sneller kan eigenlijk niet.

Wanneer alcohol na de hersenen bij de lever arriveert, gaat je lever hard aan de slag om de gifstof uit je bloed te halen. De lever is namelijk het zuiveringsfilter van je lichaam. Alcohol is niet iets waar je lichaam op zit te wachten. Daarom stopt de lever met alles wat het aan het doen is en gaat meteen met de alcohol aan de slag, zodra het daarmee in aanraking komt. 

Je lever kan ongeveer 7 gram alcohol per uur verwerken en een standaardglas bier bevat ongeveer 10 gram. Het duurt dan ook bijna 1,5 uur om dat ene glas te verwerken. Helaas komen er bij deze verwerking van alcohol giftige stoffen vrij die bijdragen aan een kloppende hoofdpijn.

Na de lever komt een deel van de alcohol aan bij de nieren, die het dan kunnen uitscheiden via de urine. Alcohol verlaat echter niet alleen via de nieren het lichaam, maar ook door zweten en uitademing. (Vandaar de blaastest.) Doordat je tegelijkertijd met de alcohol ook vocht verliest droogt je lichaam langzaam uit. Hierdoor vernauwen de bloedvaten in je hersenen en daardoor krijg je hoofdpijn.
 
Kortom 
Je kater komt dus voornamelijk door gifstoffen die vrijkomen bij de afbraak van alcohol en door uitdroging van je lichaam/ hersenen.

Tips! 
Wil je je kater verminderen zorg dan dat je genoeg water drinkt om niet uit te drogen, ook tussen de biertjes door. Ook helpt het als je niet alleen maar (donker) gekleurde drankjes drinkt, want die produceren meer afvalstoffen. Lees hierover meer in één van onze andere artikelen.

Next level:
Als dit niet voldoende helpt en je echt next level kater bestrijding wil inzetten, dan moet je onze Top 5 anti-kater middelen even bekijken. Daar zit gegarandeerd wat tussen dat jou van die katers af helpt! Of check onze webshop voor nog meer anti-kater middelen.

Gerelateerde artikelen

Lees ook eens