web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

Vrouwelijke DJ's hebben de techno scene veroverd

In de gehele Nederlandse festivalwereld bestaat nog geen 20% van de line up uit vrouwelijke dj’s. Behalve in de techno scene, waar relatief veel vrouwelijke dj's aan de top staan. Meer dan in andere genres. Vrouwen als Charlotte de Witte of Nina Kraviz doen blijkbaar iets goed, want ze worden regelmatig als headliner geboekt. Wie zijn ze en wat doen ze?

De techno vrouwen hieronder zorgen al lange tijd voor stampende beats waar de hele techno scene lekker op gaat. Go check it out! Of bekijk hier welke artiesten er nog meer optreden op de Nederlandse festivals.

Charlotte de Witte

Charlotte de Witte wordt ook wel de Techno Queen genoemd. De Vlaamse dame begon als Raving George en wilde zoveel mogelijk draaien bij discotheken in haar omgeving. Op 17 jarige leeftijd draaide ze voor het eerst een set en ontwikkelde ze in de loop der jaren een taste voor electro en electro-house. Na het boeken van succes onder Raving George werd het in 2015 tijd om verder te gaan onder haar echte naam. Charlotte de Witte.

En nu?

We hoeven jou niet uit te leggen dat ze waarschijnlijk de meest succesvolle female techno dj is van dit moment. Haar duistere beats galmen door de grootste discotheken, ze draait op de grootste elektronische festivals en zet de kracht van vrouwen dj’s voort in niet alleen de techno scene. Je komt haar ongetwijfeld tegen op de grotere line ups en we gaan nog heel veel van Charlotte horen. Check haar hier bij Awakenings Festival 2019:

Amelie Lens

Belgische vrouwen schijnen wel een gevoel te hebben voor techno, want Amelie Lens kan er ook wat van. Amelie Lens begon op haar vijftiende als model en poseerde voor o.a. Levi en Jean Paul Gaultier. Toen het moeilijk werd te combineren met haar studie besloot ze daarmee te stoppen om vervolgens te kiezen voor het draaien van setjes.

De dj vrouw heeft een obsessie voor detail en doet exact wat ze wil doen. Haar minimalistische, duistere techno is hier karakteriserend voor. Ze brak door met het nummer Exhale dat uitkwam in 2016 en bracht daarna ook nummers uit bij het label van Pan-Pot. Ze draait ondertussen op de grootste EDM en techno festivals en is een van de bekendste onder de female djs. Amelie Lens draaide vorig jaar op Tomorrowland en dat kan je hier bekijken:

ANNA

ANNA is bekend vanwege haar kwalitatief hoge producties. Deze Braziliaanse dj chick is based in Barcelona, maar neemt de hele wereld over. Ze groeide op met de populaire discotheek van haar vader in Brazilië. Daar ontwikkelde ze haar connectie en band met muziek, maar ze kwam pas echt in de electronic music scene toen ze naar Sao Paolo verhuisde. Ze sloot zich aan bij een agency en begon met het produceren van haar eigen muziek. In 2008 verbleef ze in eerste instantie tijdelijk in Europa, maar daar begon haar dj carrière al snel vorm te krijgen. Ze tourde door Spanje, Portugal, Tsjechië en nog veel meer landen.

Haar producties vielen overal goed in de smaak. Ze releaset nu op de grootste techno labels en MixMag spreekt lovend over de beats van de vrouwelijke dj. Ze weet overal waar ze komt een knallende indruk achter te laten met haar techno en tech-house sets en is daarom een van de vetste female djs en producers om te volgen. In 2016 won ze al een award voor Best Breakthrough Artist en ze belooft nog veel meer te bereiken. ANNA op ADE 2019:

Nina Kraviz

DJ woman Nina Kraviz is zonder twijfel de beste techno dj van Russische aard. Na het afstuderen in Tandheelkunde had ze een tandartspraktijk en schreef ze voor een fanzine. Maar ze wilde haar tanden ergens anders in zetten. Ze hostte een al een lokale radioshow, maar wilde naar de muziekacademie en deed dit in Melbourne. Al snel was ze resident-dj in een club in Moskou.

Naast het spelen van sets is ze ook populair met haar uitgebrachte tracks en songwriting en zang skills. Kraviz is een van de grootste namen in de techno scene en kan je overal zien draaien. Van de dikste festivals en bekendste podia tot de kleinste bunkers en intieme shows. Nina Kraviz bouwt er sowieso een feestje van met haar hypnotiserende beats en acid-achtige techno. Een set van Nina Kraviz onder de Eiffeltoren:

The Black Madonna

Marea Stamper aka The Black Madonna is een van de meest geboekte DJ’s wereldwijd, maar waarschijnlijk ook de meest invloedrijke activist in de EDM scene. Ze werd in haar jeugd gepest vanwege haar uiterlijk en heeft haar middelbare school niet afgemaakt. Haar doel was snel duidelijk: er moest iets veranderen in de dance wereld.

Ze vecht voor de LGBTQ-community en vrouwen in de scene en wordt daarom niet alleen gerespecteerd voor haar karakter, maar ook voor de bijzondere sets die ze bij elk festival neer weet te zetten. De positiviteit van disco en de power van techno reflecteren op haar als persoon en haar muziek. The Black Madonna draait een eclectische mix van disco, house, techno en soms zelfs drum & bass. Haar no-fucks-given-uitstraling is een inspiratie voor velen en daar gaan we de komende jaren nog veel van meemaken. The Black Madonna stond ook in Amsterdam op Dekmantel:


Helena Hauff

Misschien dat je Helena Hauff ook al kent, maar deze chick is van deze lijst zeker het meest underrated. Helena Hauff is geboren in Hamburg en volgde er een opleiding aan de kunstacademie. In haar stad had ze bij Golden Pudel elke week haar eigen clubnacht Birds and Other Instruments. Het zijn de bijzondere en misschien ongewone combinaties van invloeden waar de vrouwelijke dj succes mee boekt. 

De Duitse female techno dj weet harten te veroveren met industriele en minimalistische soundscapes die een intense en soms emotionele indruk achterlaten. Hoewel ze al een aantal jaar haar deze scherpe acid en harde Detroit beats in de Duitse discotheken laat schijnen, weet ze nog niet 100% de grote internationale bekendheid te krijgen die ze zeker wel verdient. Wel won ze in 2017 als eerste vrouw ooit BBC Radio's Essential Mix of the Year. En dat is al een flinke stap in de goede richting. Hier check je die mix:

Onyvaa

Wie van hypnotiserende, melodische techno beats houdt moet Onyvaa al kennen. Onyvaa komt uit Los Angeles, maar zoals haar naam doet vermoeden heeft ze iets te maken met Frankrijk. Ze is namelijk al jaren woonachtig in Parijs en is vanaf daar de techno wereld langzaam aan het veroveren. Haar eigen label Passeport Records, dat gelinkt is aan het Duitse Word and Sound, is zeer geliefd bij techno magnaten als Chris Liebing, Len Faki en Joris Voorn.

De vrouwelijke dj en producer staat niet zomaar achter de CDJ's te draaien, maar brengt echt een live performance op tafel. Met haar modular racks, originele field recordings en oude vinylplaten van Franse vlooienmarkten zorgt ze voor een speciaal avontuur bij haar shows. Denk in ieder geval aan stevige (early) Detroit Rave beats met oosterse vocalen en ritmische bassen. Check dit maar eens:


Reken er maar op dat je deze female dj's nog veel gaat zien in de toekomst bij festivals als ADE, Awakenings Festival en Lowlands. Sowieso zijn ze bij de meeste techno festivals in Nederland wel te vinden met natuurlijk nog veel meer techno chicks. Een paar dj's die je ook in de gaten moet houden zijn Ellen Allien, Anja Schneider, Peggy Gou, maar ook Nicole Moudaber, Monika Kruse en Ida Engberg. Wie vind jij de vetste techno chick van allemaal? Houd de festival agenda in de gaten voor wanneer ze weer draaien.

Gerelateerde artikelen

Lees ook eens