web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

Top 5 hiphop festivals in Nederland

Hiphop festivals winnen de laatste jaren flink aan populariteit in Nederland. Dit was 10 jaar geleden totaal niet het geval. Rap en hiphop festivals zijn natuurlijk vooral niet weg te denken uit de Amerikaanse festivalwereld en dat is ook niet zo gek als een groot deel van de wereldwijd bekendste hiphop namen uit de VS komt. Nu er meer dedicated hiphop festivals veschijnen in Nederland zien we zowel de allergrootste namen van de wereld als de chillste nederhop op de line-up staan. Wij schotelen je de vijf vetste hiphop festivals van Nederland voor!

1. Appelsap
2. Woo Hah!
3. Tik Tak
4. Oh My! Music Festival
5. Encore Festival

1. Appelsap

2021 datum nog niet bekend
Flevopark, Amsterdam

Appelsap is al sinds 2001 actief als een van de hiphop festivals van Nederland. Tot 2013 was het zelfs de enige plek in Nederland waar je puur en alleen rap en hiphop kon vinden. Bij het oudste hiphop festival van Nederland stonden in de afgelopen twee decennia rappers als Lil Wayne, Skepta, Mobb Deep, Famous Dex, Travis Scott, Rich Homie Quan, Stormzy en Schoolboy Q. Dat is waar de Nederlandse hiphop fans het mee moesten doen in de eerste twaalf jaar van het sappige bestaan; niet zo vervelend dus. Het was eigenlijk het enige festival waar je überhaupt meerdere van de grote Amerikaanse jongens kon vinden, maar nu (Amerikaanse) hiphop hier veel populairder is zijn ze zich weer gaan storten op de Hollandse rap glorie.

Wie Appelsap wil bezoeken moet sinds 2015 niet meer in het Oosterpark zijn, maar in het Flevopark. Nog steeds in Amsterdam Oost dus. Het festival duurt helaas maar een dag, maar is daarom ook slechts €37,95. Grijp vooral een keer die kans! 


2. Woo Hah!

9-11 juli 2021
Beekse Bergen, Tilburg

Woo Hah! bestaat sinds 2014 en was een eendaags festival dat werd gehouden bij de Tilburgse Spoorzone 013. Nu is het al twee jaar bij Safaripark Beekse Bergen, wat een prachtige locatie is voor dit hiphop festival. Het werd meteen een weekend festival en er ontstond ruimte voor mode, kunst en een skate hall waar professionele skaters te bewonderen zijn. Maar goed, iedereen komt voornamelijk naar Woo Hah! voor de steengoede line-up die het festival eigenlijk al sinds de eerste editie helemaal op orde heeft. Toen stonden hier echt al mega namen als Post Malone, Travis Scott, Mac Miller, Cypress Hill, Chance the Rapper en Rae Sremmurd

Woo Hah! Is uitgegroeid tot het grootste hiphop festival van Nederland en zelfs een van de grootste van Europa. En de sfeer liegt er niet om. Zelfs bij de kleinste acts wordt er keihard gemosht en naast de bekende rappers weten ze de perfecte balans te vinden tussen talent en veteranen. Als je naar één hiphop festival wilt moet je sowieso een keer naar Woo Hah!

3. Tik Tak Festival

18 september 2021
Lloyd Multiplein, Rotterdam

Tik Tak Festival is voor de festivalganger die zich volledig thuisvoelt bij nederhop, urban en r&b. De organisatoren van het zomerfestival streven ernaar om een mix van genres op de line-up te zetten die allemaal één ding gemeen hebben: keiharde, lekkere beats. En hoewel je er in de eerste jaren nog artiesten zag als Dimitri Vegas & Like Mike, Carnage en Yellow Claw is het een hele andere kant op gegaan. Eigenlijk is het vanaf 2019 pas echt een hiphop festival geworden, maar het is daarom zeker niet minder vet. 

Tijdens de laatste editie vond je hier o.a. Ronnie Flex, Lil Kleine en Bizzey. Bovendien is Tik Tak elk jaar voorzien van een vuurwerkshow, een spetterende eindshow en een afterparty om niet te vergeten. Daarnaast draait het bij Tik Tak om een heerlijke feest vibe en die wordt 100% gegarandeerd. Tik Tak vindt plaats op het Lloyd Multiplein in Rotterdam en kost je rond de €30.

4. Oh My! Music Festival

2021 datum nog niet bekend
Almere Beach, Almere

De jongste op de lijst is Oh My! Music Festival. Het urban en hiphop festival bestaat pas sinds 2018 en wist in dat jaar al een flink aantal bezoekers over de streep te trekken met legendes als Wiz Khalifa, T-Pain, Big Sean, French Montana en Young Thug. Verdeeld over vier stages vind je hier naast hiphop ook dubstep, trap en disco. Elke stage heeft een eigen sound zodat je precies weet waar je moet gaan staan voor de vibe waar je op dat moment zin in hebt.

In 2020 zou Oh My! Festival voor het eerst plaats vinden op de nieuwe locatie: Almere Beach. Jammer genoeg heeft het een jaartje extra gekocht voordat we deze nieuwe locatie konden uittesten. Hopelijk weten we deze zomer of het event op deze locatie nog veel vetter is dan het al was. Een kaartje voor Oh My! Is wel aan de wat hoge kant, want als je hier heen wilt kost dat je al gauw €75. Wel krijg je daar heel goed uitgewerkte shows en oogstrelende stagedesigns voor terug. Vaak met een paar hele dikke internationale hiphop / rap artiesten,

5. Encore Festival

2021 datum nog niet bekend
NDSM-werf, Amsterdam

Encore Festival startte net als Woo Hah! in 2014 en wist ook meteen de concurrentie sterk aan te gaan met Appelsap en Woo Hah!. Encore was alleen niet nieuw in de game, want wekelijks is er (nog steeds) een clubnacht van Encore te vinden in de Melkweg. Pusha T, Vic Mensa en Kid Ink stonden bij de eeste festival editie op het programma en in de jaren erna gingen de tickets als warme broodjes over de toonbank, het was steeds uitverkocht.

Helaas wist het festival op de NDSM-werf niet te overleven door een opeenstapeling van hindernissen en werd in 2019 bekendgemaakt dat Encore Festival niet doorging. Er was hoop voor een comeback in 2020, maar dat zat er vanwege corona niet in. Maar who knows in 2021!? We hopen dat Encore toch nog terugkomt, want een extra hiphop festival kan Nederland altijd gebruiken!

Naast deze vijf leipe festivals zijn er in Nederland veel andere urban en hiphop festivals te vinden, maar vaak minder met de grote Amerikaanse namen waar het genre zo bekend om staat. Wel kom je met deze lijst al een heel eind en kan deze in de komende jaren nog flink aangevuld worden. Check onze agenda voor alle hiphop festivals in Nederland of een compleet overzicht van alle festivals in Nederland.

Lees ook eens