web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

Top 5 hiphop festivals in Nederland

Rap en hiphop festivals zijn natuurlijk niet weg te denken uit de Amerikaanse festival wereld, maar ook in Nederland winnen hiphop festivals de laatste jaren flink aan populariteit. Tot 10 jaar terug vond je er bijna geen in ons land. Tegenwoordig zijn er tientallen gave hiphop feesten en festivals te vinden.

Nu er meer dedicated hiphop festivals verschijnen in Nederland zien we steeds vaker grote internationale artiesten op het programma staan en komt er langzaamaan meer kwaliteit en variatie beschikbaar. De keuze is nog steeds niet zo groot als in andere genres, maar op je te helpen schotelen we je desondanks vijf van onze favoriete hiphop festivals van Nederland voor.
Wil je meer hiphop festivals zien? Bekijk dan het complete overzicht met alle hiphop festivals. Of check hier onze volledige Nederlandse festival agenda als je toch opzoek bent naar wat anders.

1. Appelsap
2. WOO HAH!
3. TIKTAK Festival
4. OH MY!
5. Encore Festival

1. Appelsap

Flevopark, Amsterdam
2022 datum nog niet bekend

Appelsap is al sinds 2000 het belangrijkste en grensverleggende hiphop festival van Nederland. Sterker nog, tot 2013 was het vrijwel de enige festival in Nederland waar je bijna alleen maar rap en hiphop te horen kreeg. En inmiddels heeft Appelsap een flinke reputatie opgebouwd. Op het oudste hiphop festival van Nederland stonden in de afgelopen twee decennia namelijk artiesten zoals: Lil Wayne, Skepta, Mobb Deep, Famous Dex, Travis Scott, Rich Homie Quan, Stormzy en Schoolboy Q. Niet bepaald shabby toch!? Inmiddels heeft Appelsap niet meer het alleenrecht op grote Amerikaanse / internationale artiesten en dus moet Appelsap zich op andere manier onderscheiden. Dat doen ze door een lekkere combinatie van hiphop, grime, r&b, urban, progressieve elektronische muziek, internationale namen en vooral veel Nederlands talent aan te bieden, gecombineerd met een vriendelijke vibe, heel héél veel lekker eten vanuit tientallen internationale keukens én een uitgebreid programma voor kids. Kortom: het is echt een festival waar je met je matties of met je familie naar toe gaat en waar iedereen zich kan vermaken. Of je nou komt om te bouncen of om te chillen. It's all good. 

Wie Appelsap wil bezoeken gaat sinds een paar jaar niet meer naar het Oosterpark in Amsterdam, maar naar het Flevopark. Natuurlijk nog steeds dicht bij de achterban in Oost. Appelsap duurt helaas maar een dag, dus zorg er wel voor dat je er alles uit haalt. Gelukkig is een ticket doorgaans slechts €37,95, dus dat is zeer schappelijk in het Nederlandse festival landschap waar je tegenwoordig zo €50 - €60 betaald voor een kaartje. See you @ Appelsap! 


2. WOO HAH!

Beekse Bergen, Tilburg
1-4 juli 2022

WOO HAH! is een relatief nieuw festival. Het bestaat sinds 2014 en heeft (mede door corona) nog 'maar' 4 à 5 edities gedraaid. Tijdens de eerste edities was het nog een ééndaags festival en werd het nog gehouden bij de Tilburgse Spoorzone 013. Inmiddels wordt het festival al twee jaar bij Safaripark Beekse Bergen gehouden en is er een weekend lang event van gemaakt. Iets wat niet is veranderd sinds de eerste editie is de steengoede line-up. Die was al vanaf de aller eerste editie heel dik in orde, want toen stonden onder andere: Post Malone, Travis Scott, Mac Miller, Cypress Hill, Chance the Rapper en Rae Sremmurd op het programma. En dat goede programma in sindsdien voor veel bezoekers dé belangrijkste reden om naar Woo Hah! te gaan. 

Door de jaren heen is WOO HAH! uitgegroeid tot het grootste en gaafste hiphop festival van Nederland en zelfs één van de grootste van Europa. En de sfeer liegt er niet om. Zelfs bij de kleinste acts wordt er keihard gemosht en naast de bekende rappers weten ze de perfecte balans te vinden tussen talent en veteranen. Als je dit jaar maar naar één hiphop festival wilt, dan moet je sowieso een keer naar Woo Hah!

3. TIKTAK Festival

Lloyd Multiplein, Rotterdam
17 september 2022

TIKTAK Festival is voor de festivalganger die zich volledig thuisvoelt bij nederhop, urban en r&b. De organisatoren van het zomerfestival streven ernaar om een mix van genres op de line-up te zetten die allemaal één ding gemeen hebben: keiharde, lekkere beats. En hoewel je er in de eerste jaren nog artiesten zag als Dimitri Vegas & Like Mike, Carnage en Yellow Claw is het een hele andere kant op gegaan. Eigenlijk is het vanaf 2019 pas echt een hiphop festival geworden, maar het is daarom zeker niet minder vet. 

Tijdens de laatste editie vond je hier o.a. Ronnie Flex, Lil Kleine en Bizzey. Bovendien is TIKTAK elk jaar voorzien van een vuurwerkshow, een spetterende eindshow en een afterparty om niet te vergeten. Daarnaast draait het bij TIKTAK om een heerlijke feest vibe en die wordt 100% gegarandeerd. TIKTAK vindt plaats op het Lloyd Multiplein in Rotterdam en kost je rond de €30.

4. OH MY! Music Festival

De Kuip, Rotterdam
25-26 juni 2022

De jongste op de lijst is OH MY! Music Festival. Het urban en hiphop festival bestaat pas sinds 2018 en wist in dat jaar al een flink aantal bezoekers over de streep te trekken met legendes als Wiz Khalifa, T-Pain, Big Sean, French Montana en Young Thug. Verdeeld over vier stages vind je hier naast hiphop ook dubstep, trap en disco. Elke stage heeft een eigen sound zodat je precies weet waar je moet gaan staan voor de vibe waar je op dat moment zin in hebt.

In 2022 verplaatst OH MY! van Amsterdam/ Almere naar Rotterdam en vindt het voor het eerst plaats in de Kuip in Rotterdam. We zijn heel benieuwd en hebben heel veel zin om deze nieuwe locatie uit te testen. Dit jaar zal het festival twee dagen duren. Het is dus nog even wachten, maar deze zomer kunnen we gaan testen of het event op deze locatie nog veel vetter is dan het al was. Een kaartje voor OH MY! Is wel aan de wat hoge kant, want als je hier heen wilt kost dat je al gauw €75. Wel krijg je daar heel goed uitgewerkte shows en oogstrelende stagedesigns voor terug. Vaak met een paar hele dikke internationale hiphop / rap artiesten.

5. Encore Festival

NDSM-werf, Amsterdam
2022 datum nog niet bekend

Encore Festival startte net als Woo Hah! in 2014 en wist ook meteen de concurrentie sterk aan te gaan met Appelsap en Woo Hah!. Encore was alleen niet nieuw in de game, want wekelijks is er (nog steeds) een clubnacht van Encore te vinden in de Melkweg. Pusha T, Vic Mensa en Kid Ink stonden bij de eerste festival editie op het programma en in de jaren erna gingen de tickets als warme broodjes over de toonbank, het was steeds uitverkocht.

Helaas wist het festival op de NDSM-werf niet te overleven door een opeenstapeling van hindernissen en werd in 2019 bekendgemaakt dat Encore Festival niet doorging. Er was hoop voor een comeback, maar dat zat er vanwege corona niet in. Maar who knows in 2022!? We hopen dat Encore toch nog terugkomt, want een extra hiphop festival kan Nederland altijd gebruiken!

Naast deze vijf gave festivals zijn er in Nederland veel andere urban en hiphop festivals te vinden, maar vaak minder met de grote Amerikaanse namen waar het genre zo bekend om staat. Wel kom je met deze lijst al een heel eind en kan deze in de komende jaren nog flink aangevuld worden. Check onze agenda voor alle hiphop festivals in Nederland of een compleet overzicht van alle festivals in Nederland.

Lees ook eens