web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

Top 4 hardcore en hardstyle dj pioniers van Nederlandse bodem

Gabbers unite! De harder styles scene is ontstaan in de jaren 90. Hardcore, hardstyle, happy hardcore… Alles komt eigenlijk van Old School house muziek die steeds harder werd. De rave scene is nu rond de 30 jaar oud en een aantal djs gaan dus al flink wat jaren mee. We kennen allemaal wel Wildstylez, Frontliner en Brennan Heart. Maar wie zijn de oude legendes die er vanaf het begin bij waren en nu nog steeds de hardste hardcore platen spelen? We stellen ze aan je voor het geval je ze nog niet kende.

Deze oude knarren hebben heel veel betekend voor de hardcore en hardstyle scene en hebben deels bepaald hoe deze nu is:

  1. DJ Rob & Paul Elstak
  2. The Prophet
  3. DJ Isaac
  4. The Darkraver

1. DJ Rob & Paul Elstak

De echte pioniers uit de hardcore scene zijn hardcore djs Rob en Paul Elstak. DJ Rob was resident-dj bij Parkzicht in Rotterdam. Deze discotheek was het begin van alle hardcore feesten, nadat DJ Rob er experimenteerde met Detroit House die steeds harder werd. De feesten werden na een aantal jaar zo succesvol dat ze moesten verplaatsen naar zalen als Ahoy Rotterdam.

Hij ontmoette al snel Paul Elstak, die uit een muzikale familie kwam. Met het geld van zijn bijbaantjes als tomatenplukker en bij de McDonald’s kocht hij platen om mee te leren draaien. Hij werd in de jaren 90 flink bekend van hits als Rainbow In The Sky. Paul Elstak is inmiddels 54 jaar oud, maar draait nog steeds en verkocht eind vorig jaar nog de Gelredome uit. DJ Rob (52) is in mindere mate actief maar wordt nog altijd gezien als de founder of hardcore. 

Check Paul Elstak hier bij Defqon.1 in 2019:

p

2. The Prophet

Wen er maar vast aan dat zo goed als iedereen van Nederlandse bodem is, want de gabber en hardcore scene was hier nou eenmaal enorm. The Prophet begon zijn dj carrière in 1983 toen hij nog in een hotel werkte. Begonnen als hiphop dj switchte hij in 1988 naar house muziek. Hij bracht platen uit bij ID&T en werd in de loop der jaren steeds succesvoller als hardcore dj. Hij startte samen met DJ Dano, Buzz Fuzz en Gizmo ‘The Dreamteam’. Dit was een groot succes in de gabber scene tot de hype uit elkaar viel aan het eind van de 20ste eeuw.

Nu is hij al weer 51 jaar en runt hij Scantraxx Records, wat één van de grootste hardstyle labels van Nederland is. Hij ging van hardcore dj naar hardstyle dj, omdat hij geen fan was van de echt harde hardcore, waar veel fans uit de hardcore community meer van wilde horen. Maar The Prophet blijft lekker zijn eigen weg slaan en is niet kapot te krijgen. Tegenwoordig draait The Prophet nog op grote festivals als Mysteryland, Decibel Outdoor en natuurlijk Defqon.1.

Check hier een livestream van The Prophet:

3. DJ Isaac

DJ Isaac is de alias van hardstyle producer Roel Schutrups. 8 juni wordt Isaac 46 jaar oud en zit hij alweer 20 jaar in de scene. Hij is altijd op zoek naar de nieuwste sounds in de hardcore scene en daarom was DJ Isaac een van de grondleggers van de hardstyle scene en zelfs het hardstyle genre. Hij brak in 1995 door met zijn hardcore hit Bad Dreams, maar schreef meer hits zoals Go Insane, Digital Nation, On The Edge en DJ, Ease My Mind.

Nog steeds is DJ Isaac aan de top van de harder styles scene en tourt hij de hele wereld over. Naast de grootste festivals in Nederland als Defqon.1, Qlimax en Decibel Outdoor draaide hij ook al op EDC Las Vegas en stond in 2020 weer op de line-up. En DJ Isaac zei: Let There Be Hardstyle.

Hier zie je een set met veel Old School hardcore van DJ Isaac bij Qlimax:

4. The Darkraver

Stefan André Sweet is de bedenker van het mysterieuze en legendarische alias The Darkraver. Sweet is ondertussen 52 jaar oud, maar begon vroeger als stripper bij het Rotterdamse Parkzicht. Hierdoor kreeg hij interesse in hardcore house en besloot hij dj te worden. Aan het eind van de jaren negentig was hij een van de weinige hardcore dj’s die weer langzamer ging draaien. Deze stijl werd New-School genoemd en hij scoorde hits als Intelligent Hardcore en Thunderground (samen met DJ Vince). In 2005 schreef hij samen met DJ Norman de hit ‘Kom-tie Dan Hè!’, wat in Nederland een groot succes werd.

Darkraver staat bekend om zijn gekke outfits, absurde shows en totale chaos. Deze combinatie van entertainment, maar ook zijn serieuze dj skills zorgen voor een nog steeds groeiende fanbase en heel veel boekingen. Hij is in 2020 gewoon nog te zien bij Masters of Hardcore, Outdoor Stereo Festival en 010 classics. Naar eigen zeggen moet je hem vooral niet te serieus nemen, want dat doet Steven Sweet zelf ook niet.

Oh.. Ennuhh, HAKKUUUUH!Wat is jouw hardcore of hardstyle idool die al jaren meegaat? Laat het ons weten in de comments

Gerelateerde artikelen

Lees ook eens