web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

Kunnen we deze zomer toch festivallen!?

Het lijkt een beetje uit de lucht te vallen, maar het kabinet heeft afgelopen dinsdag heel fijn nieuws met ons gedeeld. Vanaf 1 juli geldt er geen limiet meer op het aantal bezoekers bij outdoor bijeenkomsten. Dat betekent ook dat festivals in 2020 weer plaats mogen vinden. Hell yeah! Het festival vrije leven lijkt aan zijn einde te komen. Of lijkt het alleen zo....

Beetje bij beetje kruipen we uit de corona grot en begint het leven weer een beetje vorm te krijgen. Het gaat allemaal sneller dan verwacht, want eigenlijk zou er tot 1 september sowieso geen evenement of festival meer plaatsvinden. Gelukkig hebben we ons in Nederland zo netjes gedragen dat er ineens veel meer mogelijk is. 

1,5m regel blijft gelden

Bij bioscopen en theaters geldt vanaf 1 juli een maximum van 100 bezoekers, in plaats van de eerdere 30. Bij andere bijeenkomsten, vooral in de buitenlucht, is er geen limiet meer zijn en zijn dus (in theorie) ook festivals weer mogelijk. 

Maaarrrr, de 1,5m regel blijft gelden en moet te allen tijde nageleefd worden, dus ook op festivals, en dat lijkt in de praktijk nog een hele lastige opgave! Volgens de regels is het niet de bedoeling dat we elkaar massaal in de armen vliegen, dansen en knuffelen... en dat is nou juist waar festivallen wél om draait. Toch?

Vergunning noodzakelijk

Dus vanaf 1 juli worden meteen de festivaltenten opgetogen en kan het festivalseizoen beginnen? Nou, eh, niet helemaal. Er moeten namelijk wel vergunningen aangevraagd worden voor grootschalige evenementen en Rutte legde al uit dat dat ongeveer zes weken in beslag gaat nemen. Bovendien moeten de festivals wel aan alle voorwaarden voldoen om die vergunning ook daadwerkelijk te krijgen. Als dat überhaupt al lukt. Want zolang festivals geen manier vinden om de 1,5m te kunnen garanderen zullen we geen vergunning krijgen. En tot nu toe kennen wij geen festivalorganisatie die hier een briljante oplossing voor heeft gevonden. 

Het is dus nog even afwachten hoe dit allemaal gaat uitpakken, maar één ding is zeker. We zijn op de goede weg. Volhouden dus! Als we ons allemaal aan de regels blijven houden, dan komen die festivals super snel dichterbij!

Het onderstaande filmpje geeft je een overzicht van alle versoepelingen per 1 juli:

We verwachten dat onze geliefde festivals in de komende weken iets van zich zullen laten horen. Mogen we maar overspoeld worden met een hele lading festivals en evenementen. Wij houden jullie in ieder geval op de hoogte zodra er nieuws is uit de festival wereld. Blijf ook de festival agenda in de gaten houden voor een overzicht van alle festivals in 2020 en 2021.

Gerelateerde artikelen

Lees ook eens