web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

Festivalgangers moeten extra betalen vanwege hun afval

Festivalbezoekers in Amsterdam gaan vanaf 2019 een festivaltaks betalen, zodat zij mee gaan betalen aan het opruimen van de troep die na afloop achterblijft.​ Het bedrag zal waarschijnlijk tussen de vijftig cent en één euro liggen, per ticket.

Festivalorganisatoren worden door de gemeente verplicht om het park, bos of ander festivalterrein weer netjes achter te laten na afloop van het evenement. Volgens gemeenteraadslid Johnas van Lammeren van de Partij van de Dieren gebeurt dat echter niet altijd en is de gemeente regelmatig veel geld en tijd kwijt aan het schoonmaken en herstellen van deze locaties. Daarom vindt hij dat er een belasting geheven moet worden op de gebruikers van de terreinen. Want nu betalen organisatoren ‘slechts’ enkele duizenden euro’s voor een vergunning.

Afgelopen week heeft Van Lammeren de gemeenteraad achter zijn plannen gekregen. Er wordt daarom nu gekeken of de festivalbelasting al in 2019 ingevoerd kan worden, zodat er met dat geld gehandhaafd en opgeruimd kan worden. Vooral de (bezoekers van de) grotere dance- en technofestivals zullen er last van krijgen. De kleinere en gratis festivals worden mogelijkerwijs ontzien.

Deze, in de volksmond genoemde, 'prettaks' is niet nieuw in de stad. De taks wordt al jaren geheven op rondvaarten in de grachten, en inmiddels ook hop-on-hop-off bussen. De reders betalen 66 cent per bezoeker, dat wordt doorberekend in de ticketprijs. De prijs van de festivaltaks zal hoogst waarschijnlijk ook rond dit bedrag liggen.

Lees ook eens