web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

Festivalgangers moeten extra belasting betalen voor tickets

Het begint langzaamaan lekkerder weer te worden en dus duiken de eerste festivals alweer op. Alleen in Amsterdam al worden er jaarlijks 130 festivals gehouden die gezamenlijk bijna 4,3 miljoen bezoekers trekken. Zo’n enorme groep feestgangers is een aanzienlijke kostenpost voor de stad. Er moet bijvoorbeeld extra politie en ambulancepersoneel ingezet worden. Toch betalen de festivals (vooral de massale openlucht muziekfestivals) en hun bezoekers tot nu toe nauwelijks belasting.

Omdat de gemeenten volgend jaar krap bij kas zit, hebben de coalitiepartijen de afgelopen weken besloten dat festivals en hun bezoekers meer moeten gaan bijdragen aan de schatkist van de stad. Ze willen jaarlijks vier miljoen euro extra belasting gaan ophalen. Oftewel bijna een euro per persoon per bezoek.

Het argument dat festivals al duur genoeg zijn, weerhoudt de coalitiepartijen niet. "Als je 6 euro voor een flesje water kunt missen vallen die paar kwartjes van ons wel mee", zegt een wethouder tegen het Parool.

Tickets niet duurder!?
Volgens Lex Kruijver van onderzoeksbureau Respons (zie jaarlijks de Festival Monitor samenstellen) is het overigens de vraag of de festivaltickets nou veel duurder worden door deze belastingverhoging. “Het aanbod in Amsterdam is groot en dat heeft een dempend effect op de prijzen. Vooral in de elektronische muziekfestivals is er veel keuze. Als je als festival te duur wordt, verlies je al snel bezoekers aan een ander festival.”

Maar als je het ons vraagt is dat dikke bullshit. We weten toch allemaal dat de festivalprijzen de laatste jaren alleen maar duurder zijn geworden. Dat staat in direct verband met de stijgende kosten. Dus als je het ons vraagt draait de festivalganger binnenkort dus toch op voor de recentelijke 3% BTW stijging, hogere muziekrechten van Buma/Stemra en dus deze stijging in gemeentelijke lasten.

Lekker weer dus! :(

Lees ook eens