web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

Deze 7 DJ's hebben Harder Styles groot gemaakt

Gabbers unite! Hardcore, hardstyle, happy hardcore… Alles komt eigenlijk van Old School house muziek die steeds harder werd. Daaruit is in de jaren 90 uiteindelijk de harder styles scene ontstaan zoals we die nu kennen. Inmiddels is de rave scene is rond de 30 jaar oud en zijn er een aantal djs die al flink wat jaren meegaan. We kennen allemaal wel Wildstylez, Frontliner en Brennan Heart. Maar wie zijn de oude legendes die het genre gevormd hebben en nu nog steeds de hardste hardcore platen spelen? Je kent er sowieso al een paar, maar we leggen ook uit wat ze hebben gedaan voor de scene.

De oude gediende hieronder hebben héél veel betekend voor de hardcore en hardstyle scene en hebben deels bepaald hoe deze nu is. Go check it out! Voor een compleet overzicht van alle artiesten kijk dan hier.

  1. DJ Rob & Paul Elstak
  2. The Prophet
  3. DJ Isaac
  4. DJ Zany
  5. DJ Dana
  6. DJ Pavo
  7. The Darkraver

1. DJ Rob & Paul Elstak

Je kent ze natuurlijk al, maar de echte pioniers uit de hardcore scene zijn welbekende hardcore djs Rob en Paul Elstak. DJ Rob was resident-dj bij Parkzicht in Rotterdam. Deze discotheek was het begin van alle hardcore feesten, nadat DJ Rob er experimenteerde met Detroit House die steeds harder werd. De feesten werden na een aantal jaar zo succesvol dat ze moesten verplaatsen naar zalen als Ahoy Rotterdam.

Hij ontmoette al snel Paul Elstak, die uit een muzikale familie kwam. Met het geld van zijn bijbaantjes als tomatenplukker en bij de McDonald’s kocht hij platen om mee te leren draaien. Hij werd in de jaren 90 flink bekend van hits als Rainbow In The Sky. Paul Elstak is inmiddels 54 jaar oud, maar draait nog steeds en verkocht eind vorig jaar nog de Gelredome uit. DJ Rob (52) is in mindere mate actief maar wordt nog altijd gezien als de founder of hardcore. Check Paul Elstak hier bij Defqon.1 in 2019:

p

2. The Prophet

Wen er maar vast aan dat zo goed als iedereen van Nederlandse bodem is, want de gabber en hardcore scene was hier nou eenmaal enorm. The Prophet begon zijn dj carrière in 1983 toen hij nog in een hotel werkte. Begonnen als hiphop dj switchte hij in 1988 naar house muziek. Hij bracht platen uit bij ID&T en werd in de loop der jaren steeds succesvoller als hardcore dj. Hij startte samen met DJ Dano, Buzz Fuzz en Gizmo ‘The Dreamteam’. Dit was een groot succes in de gabber scene tot de hype uit elkaar viel aan het eind van de 20ste eeuw.

Nu is hij al weer 51 jaar en runt hij Scantraxx Records, wat één van de grootste hardstyle labels van Nederland is. Hij ging van hardcore dj naar hardstyle dj, omdat hij geen fan was van de echt harde hardcore, waar veel fans uit de hardcore community meer van wilde horen. Maar The Prophet blijft lekker zijn eigen weg slaan en is niet kapot te krijgen. Tegenwoordig draait The Prophet nog op grote festivals als Mysteryland, Decibel Outdoor en natuurlijk Defqon.1. Check hier een livestream van The Prophet:

3. DJ Isaac

DJ Isaac is de alias van hardstyle producer Roel Schutrups. 8 juni wordt Isaac 46 jaar oud en zit hij alweer 20 jaar in de scene. Hij is altijd op zoek naar de nieuwste sounds in de hardcore scene en daarom was DJ Isaac een van de grondleggers van de hardstyle scene en zelfs het hardstyle genre. Hij brak in 1995 door met zijn hardcore hit Bad Dreams, maar schreef meer hits zoals Go Insane, Digital Nation, On The Edge en DJ, Ease My Mind.

Nog steeds is DJ Isaac aan de top van de harder styles scene en tourt hij de hele wereld over. Naast de grootste festivals in Nederland als Defqon.1, Qlimax en Decibel Outdoor draaide hij ook al op EDC Las Vegas en stond in 2020 weer op de line-up. En DJ Isaac zei: Let There Be Hardstyle. Hier zie je een set met veel Old School hardcore van DJ Isaac bij Qlimax:


4. DJ Zany

Raoul van Grinsven, beter bekend als DJ Zany, zit nu sinds 2001 in de scene en is een van de bedenkers van de wat modernere hardstyle. Hij begon met een baan als chefkok, maar werd nieuwsgierig naar zijn broer. Die draaide al in clubs in Eindhoven en Zany wilde liever in het weekend feesten dan in de keuken staan. Hij ging werken bij een platenwinkel, Freaky Records, en ontmoette hier allemaal dj's, producers en organisatoren. Zo werd hij meegezogen in het muziekwereldje en wilde hij steeds liever zelf muziek produceren.

Nadat hardcore een stuk minder populair was geworden besloot hij zich meer te gaan richten op hardstyle. Hardstyle kwam op dat moment (begin 2000) opzetten en mensen vonden het vet. DJ Zany vond het vooral zelf heel vet en is vanaf toen alleen nog maar bezig geweest met het maken van hardstyle. Nu wordt hij gezien als een van de beste hardstyle producers en is dus ook een van de eerste die het produceerde. Helaas is hij de laatste jaren niet meer actief in het produceren, maar is hij nog wel steeds belangrijk bij Fusion Records, het label wat hij o.a. oprichtte en vandaag de dag nog steeds een van de grootste hardstyle labels is.

DJ Zany trad op op de grootste festivals van Nederland als Defqon.1, Decibel Outdoor, Qlimax en Mysteryland.

5. DJ Dana (Lady Dana)

Niet alleen de Nederlandse mannen waren verantwoordelijk voor het creëren van het hardcore en hardstyle genre. Dana van Dreven begon al in 1992 met draaien, maar ontwikkelde heel snel haar eigen stijl. Het was de vrouwelijke touch die nodig was om de geluiden van techno, trance en oldskool hardcore te combineren tot wat we nu kennen als hardstyle en hardcore. Haar succes is dan ook grotendeels te danken aan haar producties in de vroege jaren. Tracks als Danamite, Back In Time, Unendlichkeit, Transmission en Ladies First waren keiharde bangers op de dansvloer en waren uitgebracht op haar eigen label.

Hoe het voor haar slechts het begin van haar carrière was, is dit voor velen een uitzonderlijke prestatie die voor altijd in de hard dance boeken gaat. Daarom is het ook meer dan terecht dat ze de Queen of the Harder Styles wordt genoemd en stond te draaien op feesten als Sensation Black, Qlimax, de eerste X-Qlusive (die de HMH uitverkocht), Defqon.1, Thunderdome, Tomorrowland en ga nog maar even door. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de internationale successen. DJ Dana, we owe you one.

6. DJ Pavo

Paul van der Vooren was een aantal jaar geleden een van de populairste en daarom meest geboekte dj's van Nederland. Geboren en getogen in Haarlem en ondertussen al 49 jaar oud. Vanaf zijn twintigste was hij al zeer actief in de 90's house scene en staat dus al meer dan de helft van zijn leven achter de draaitafels. Hij experimenteerde in het begin van zijn carrière al met techno en hardtrance, nog voordat de oldskool house weer een kleine piek in populariteit kreeg aan het einde van de jaren 90 en het begin van 2000. Nadat alle gouden, oude gabber platen compleet grijs gedraaid werden was het tijd om wat anders te gaan doen en iets nieuws te verzinnen. 

Toen hij werd gevraagd om regelmatig te komen draaien bij Qlubtempo begon hij oude records van Technoboy en Derb te draaien. Dit was het begin van de hardstyle feesten en daarmee zette hij de toon voor de toekomst. Samen met DJ Dana maakte hij de tracks van de 2002 Qlimax dubbel CD, waar ze allebei hun eigen deel voor hebben geproduceerd. Daarnaast werkte hij samen met een aantal andere dj's uit deze lijst zoals The Prophet en DJ Zany, waarmee Pavo ook als producer successen behaalde. Dit resulteerde in shows bij hardstyle feesten als Masters of Hardcore, Defqon.1, Multigroove, Thunderdome en No Bullshit. Pavo neemt nooit genoegen met wat er nu is en zoekt altijd iets vernieuwends en wordt daarom ook gezien als een van de belangrijkste invloeden in de harder styles scene.

7. The Darkraver

Stefan André Sweet is de bedenker van het mysterieuze en legendarische alias The Darkraver. Sweet is ondertussen 52 jaar oud, maar begon vroeger als stripper bij het Rotterdamse Parkzicht. Hierdoor kreeg hij interesse in hardcore house en besloot hij dj te worden. Aan het eind van de jaren negentig was hij een van de weinige hardcore dj’s die weer langzamer ging draaien. Deze stijl werd New-School genoemd en hij scoorde hits als Intelligent Hardcore en Thunderground (samen met DJ Vince). In 2005 schreef hij samen met DJ Norman de hit ‘Kom-tie Dan Hè!’, wat in Nederland een groot succes werd.

Darkraver staat bekend om zijn gekke outfits, absurde shows en totale chaos. Deze combinatie van entertainment, maar ook zijn serieuze dj skills zorgen voor een nog steeds groeiende fanbase en heel veel boekingen. Hij is in 2020 gewoon nog te zien bij Masters of Hardcore, Outdoor Stereo Festival en 010 classics. Naar eigen zeggen moet je hem vooral niet te serieus nemen, want dat doet Steven Sweet zelf ook niet.

Oh.. Ennuhh, HAKKUUUUH!Toch wel bijzonder dat het overgrote deel van harder styles is ontstaan uit Nederlanders, maar dit is slechts een greep uit alle hardstyle en hardcore legendes die we mogen bedanken voor het opzetten van deze genres. Wie is jouw hardcore of hardstyle idool die al jaren meegaat? Hier hebben we een nog veel grotere lijst met de meest populaire artiesten op Nederlandse festivals.

Wil je je idolen graag zien op een Nederlands festival!? Check dan ons overzicht met alle hardstyle en hardcore festivals van ons land. Wil je liever geen harder styles, bekijk dan onze agenda voor een compleet overzicht van alle (andere) Nederlandse festivals in 2020 en 2021.

Gerelateerde artikelen

Lees ook eens