web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

De 11 leukste Koningsdag festivals van 2022

Nog een paar maanden en het is weer zover: Koningsdag! Wat ons betreft toch één van de hoogtepunten van het jaar. Dus laten we hopen dat corona zich vanaf nu gedeisd een beetje houdt, zodat we aankomende woensdag 27 april weer even flink los kunnen gaan. We hebben namelijk een behoorlijk aantal gemiste feestjes in te halen!

Dit oranje feest brengt elk jaar weer een hoop gave festivals met zich mee. Wij begrijpen dat je door de festivals het oranje bos niet meer ziet. Dus of je nou uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht of Lutjebroek komt en graag naar house, techno, hardstyle of feestmuziek luistert…. wij helpen je op weg met een overzicht van de 13 leukste Koningsdag festivals. Hiermee begin jij jouw festivalseizoen - editie 2022 - in ieder geval met een keiharde knal! 

 1. Loveland van Oranje
 2. Kingdance Zwolle
 3. Supersized Kingsday
 4. Free Your Mind Orange
 5. Kingsland
 6. Royaal Kabaal
 7. KingSize
 8. Kralingse Bos Festival
 9. Kingsnight Festival Enschede
 10. Smerrig Koningdag
 11. Oranjebloesem

Wil je nóg meer Koningsdag festivals zien? Bekijk dan de complete Koningsdag agenda hier. Of bekijk de volledige Nederlandse festival agenda hier, als je toch iets anders wilt.

1. Loveland van Oranje

Locatie: Meerpark, Amsterdam
Datum: 27 april 2022
Tijd: 11:00 - 20:00 uur
Genres: house, deephouse, techno en minimal

Loveland van Oranje is het Koningsdag broertje van Loveland Festival, een hele bekende naam onder de techno liefhebbers van onze hoofdstad. Net zoals bij Loveland Festival staat er op Loveland van Oranje alleen maar techno royalty op het programma. Met artiesten zoals: Amelie Lens, Pan-Pot, Chris Stussy, Lövestad, Miss Melera, Olivier Weiter, Secret Cinema en nog tientallen andere top artiesten weet je zeker dat het Meerpark in Amsterdam volledig op z'n kop wordt gezet. De sportvelden van het Meerpark in stadsdeel Watergraafsmeer lenen zich perfect voor een goed feestje. Ruimte genoeg en geen bewoners in de buurt die kunnen klagen over geluid. Toch mag er van de gemeente van Amsterdam niet gefeest worden na 20:00 uur, dus als je er net lekker in zit houdt het feestje al weer op. Maar dat mag de pret blijkbaar niet drukken, want de 10.000 tickets zijn doorgaans snel uitverkocht. Hou je verkoop dus goed in de gaten als je er bij wilt zijn.

2. Kingdance Zwolle

Locatie: Wijthmenerplas, Zwolle
Datum: 27 april 2022
Tijd: 14:00 - 23:00 uur
Genres: pop, nederhop, house, feestmuziek en hardstyle

Kingdance Zwolle behoort vanaf nu tot één van de grootste Koningsdag festivals in Nederland. Het dance festival verhuist in 2022 namelijk naar de evenementenlocatie Wijthmenerplas en krijgt daarmee een flinke upgrade. Volgens de organisatie krijgt het ge-upgrade festivals de aankomende editie twee grote outdoor stages met super vette podiums, spectaculaire shows, gaaf entertainment en een line-up met alleen de allerbeste artiesten van dit moment. Genoeg om 30.000 bezoekers een onvergetelijke Koningsdag te bezorgen! Kingdance Festival is toegankelijk voor alle leeftijden en tickets zijn al beschikbaar vanaf €18,5. Daar kan je niet echt een buil aan vallen! De line-up voor 2022 is nog niet bekend, maar tijdens vorige edities stonden deze artiesten al eens op het programma: Bizzey, JeBroer, The Partysquad, Rejecta, Adaro, B-Front, Warface, Act of Rage en Radical Redemption. Zoals je kunt zien is pop muziek, nederhop en hardstyle goed vertegenwoordig op Kingdance en aangezien het festival aankomende editie een upgrade krijgt mag je ook wel een flinke upgrade in de line-up verwachten. Wij zijn dus erg benieuwd!

3. Supersized Kingsday

Locatie: Aquabest, Best
Datum: 27 april 2022
Tijd: 12:00 - 23:00 uur
Genres: harder styles (waaronder hardstyle, hardcore, freestyle en RAW)

Als je de 30.000 bezoekers van Kingdance Zwolle al veel vond, dan ben je waarschijnlijk helemaal onder de indruk van Supersized Kingsday. Dit festival gooit er namelijk nog een schepje bovenop, want tja... het heet niet voor niets Supersized. Met 50.000 bezoekers verspreid over 8 stages is event misschien wel het grootste Koningsdag festival van Nederland én sowieso de gezelligste. In 2022 zal het festival voor de achtste keer gehouden worden op het terrein van Aquabest in Best, vlakbij Eindhoven. Het festival staat volledig in het teken van harder styles en alle stijlen zijn vertegenwoordigd. Van hardstyle tot hardcore, freestyle, raw, terror en nog heel veel meer. Dus als je hart sneller gaat kloppen van harder styles, dan is dit een festival dat je echt niet mag missen. Dus hou je ticket verkoop in de gaten en mis deze rammert niet!

4. Free Your Mind Orange

Locatie: Nelson Mandelabrug, Arnhem
Datum: nog niet bekend
Tijd: nog niet bekend
Genres: EDM, techno, house en underground

Free Your Mind Festival organiseert op 26 en 27 april weer een Koningsdag editie: Free Your Mind Orange. Dat betekent dat er tijdens Koningsnacht én Koningsdag gefeest kan worden op deze Arnhemse knaller. Net zoals het grote broertje wordt dit festival op de oevers van de Nederrijn en onder de Nelson Mandelabrug in Arnhem gehouden. Waar de combinatie van water, natuur en de historische brug voor een hele bijzonder vibe zorgt. Het voelt alsof je echt even de stad uit bent en uit de dagelijkse routine bent gestapt, maar toch met een sterk industrieel tintje.
Met maar een paar stages en nog geen 10.000 bezoekers is Free Your Mind Orange een stuk minder massaal dan de meeste festivals uit deze lijst, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Dit zorgt juist voor intimiteit en betekent dat je vaak bekende tegenkomt. Door de jaren heeft FYM een groep trouwe bezoekers opgebouwd en die kom je hier elk jaar weer tegen. Gezellig toch!? Net zoals bij FYM Festival vind je op de Orange editie voornamelijk elektronische muziek zoals techno, house en deephouse en kom je er naast grote namen ook vooral underground artiesten tegen. Kortom: echt een festival voor de kenners en de liefhebbers! 

5. Kingsland (4 edities)

Edities: Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Tilburg
Datum: 27 april 2022
Tijd: 12:00 - 23:00 uur
Genres: house, deephouse, EDM, eclectic, harder stylese en hiphop

Kingsland Festival is het grootste ééndaagse dance festival van Nederland, mits je alle vier de edities bij elkaar optelt. Want ja, Kingsland Festival heeft meerdere gelijktijdige edities verspreid over het hele land. Waar het jaren geleden nog maar één editie had heeft Kingsland er in 2019 maar liefst vijf. Vanwege de naschokken van corona zullen er in 2022 'maar' vier zijn. Eentje in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Tilburg. Die naar verwachting gezamenlijk 100.000 tot 120.000 festivalgangers trekken. Elk van de edities heeft overigens een eigen twist. De ene editie focust iets meer op elektronische muziek zoals: house, deephouse en techno, het andere op urban en hiphop en de weer meer op harder styles. Toch zit er wel degelijk overlap in de edities, want centraal binnen het concept van Kingsland staat dat de artiesten de hele dag roulerend optreden. Artiesten worden na hun optreden direct met taxi of helikopter naar het volgende Kingsland festival gebracht voor hun volgende optreden. Zo krijgt iedereen de grote nationale en internationale artiesten toch te zien. De ticketprijs voor Kingsland verschilt per locatie, maar reken op minimaal €25 tot maximaal €45. 

6. Royaal Kabaal

Locatie: Balkenhaven, Zaandam
Datum: nog niet bekend
Tijd: nog niet bekend
Genres: techno, hard tech, hardstyle, hardcore en freestyle

Royaal Kabaal is een relatief nieuw Koningsdag festival. De eerste editie vond plaats in 2017 en vanwege corona heeft Royaal Kabaal dus pas drie keer plaats kunnen vinden. Toch mag je dit festival als echte festival liefhebber (en vooral liefhebber van het goede beuk werk) niet missen. Royaal Kabaal is namelijk het hardste Koningsdag festival van Noord-Holland en misschien wel heel Nederland. Het festival heeft niet alleen harder styles op het programma staat... het programma is ook nog eens 18 uur lang. Normaal gesproken van 13:00 tot 23:00 met meerdere outdoor als indoor stages. Na 23:00 sluit het outdoor gedeelte en kunnen de echte die hards binnen verder feesten. Deze after gaat door tot 6 of 7 uur in de ochtend. Je moet wel voor beide onderdelen los een kaartje kopen. Al is een (early bird) combinatie tickets doorgaans nog geen €30. Je krijgt zeker waar voor je geld. Dus wees er als liefhebber van techno, hard tech, hardstyle, hardcore of freestyle op tijd bij en scoor een ticket. De editie voor 2022 is nog niet bekend gemaakt, maar we houden je op de hoogte!

7. KingSize (2 edities)

Edities: Arnhem en Enschede
Datum: 26-27 april 2022
Tijd: 18:00 tot 23:59 uur de volgende dag
Genres: EDM, house, urban, harder styles en feestmuziek

Koningsnacht en Koningsdag zullen nooit meer hetzelfde zijn in Arnhem en Enschede, want op 26 én 27 april wordt in beide steden house festival KingSize georganiseerd. Net zoals Kingsland festival heeft ook KingSize meerdere edities. KingSize Arnhem én KingSize Enschede dus. Beide events trekken ongeveer 15.000 bezoeker en hosten tientallen bekende Nederlandse en internationale artiesten. Ondanks dat KingSize zich neerzet als house festival is er doorgaans ook andere muziek te vinden, zoals urban, harder styles en feestmuziek. Maar wel in mindere mate. House voert de boventoon.
In Arnhem zal wordt KingSize festival op de Markt gehouden en duurt het tot (op beide dagen) tot middernacht. Daarna verplaatst het festival zich naar de Korenmarkt voor een dikke afterparty. De locatie in Eschede is nog niet bekend. Maar in beide gevallen gaat het dak er zoals gewoonlijk helemaal vanaf. Wil jij ook één van de 30.000 bezoekers zijn? Dat heb je geluk, want beide evenementen zijn helemaal gratis. Hoe chill! Er geldt alleen wel een minimale leeftijd van 18 jaar.

8. Kralingse Bos Festival

Locatie: Kralingse Bos, Rotterdam
Datum: nog niet bekend
Tijd: nog niet bekend
Genres: techno, house, r&b, urban, rap en hiphop

Het Kralingse Bos in Rotterdam is een bekende en veel gebruikte festival locatie. Elk jaar vind je er meerdere gave festivals, waaronder: Boothstock, A Day at the Park, Reggae Rotterdam en natuurlijk tijdens Koningsdag het Kralingse Bos Festival! 
Dit evenement komt uit de koker van Révolt Events (ook verantwoordelijk voor: Vrije Volk Festival, Expedition, REC. Festival, Nachtduik en ga zo maar door). Maar waar de meeste broertjes en zusjes van Revolt Events relatief kleinschalig en intiem opgezet zijn is Kralingse Bos Festival net een tikkel groter met ruim 20.000 bezoekers verspreid over 5 stages. Op die stages wordt een breed scale aan genres en artiesten geprogrammeerd. Van techno en house tot hiphop en rap. Van nederhop en reaggaeton tot salsa en latin. Alle geuren en kleuren van de Rotterdamse inwoners vindt je ook terug p dit festival. Lekker multi culti en dus heel gezellig. Er is nog geen 2022 datum bekend gemaakt, dus er is ook nog geen line-up bekend. Maar in het verleden hebben artiesten zoals de Jeugd van Tegenwoordig, Chris Liebing, Pan-Pot, Famke Louise, The Advent, Craig David, De Likt en Hef al eens opgetreden op Kralingse Bos Festival. Tickets zijn doorgaan rond de €30.

9. Kingsnight Festival Enschede

Locatie: Universiteit Twente, Enschede
Datum: 26 april 2022
Tijd: 19:00 - 01:00 uur
Genres: techno, house, urban en harder styles

In Enschede wordt er elk jaar tijdens Koningsnacht keihard gefeest. Niet alleen bij KingSize Enschede, maar ook bij Kingsnight Festival Enschede. Dit event wordt georganiseerd door Absolutely Fresh. Ook wel bekend van Freshtival Weekend, Hardfest, SUPERBASH, Airforce festival én Bevrijdingsdag Festival Enschede. Met dat soort event als track record weet je zeker dat Kingsnight Festival ook een knaller wordt. Kingsnight Festival wordt gehouden bij de Universiteit van Twente, heeft minimaal drie area's en ontvangt ruim 12.500 feestgangers. De line-up voor de aankomende editie is nog niet bekend (dus hou onze site goed in de gaten voor update hier over), maar reken op een scala aan dikke artiesten vanuit verschillende genres. Waaronder: techno, house, urban en harder styles. Maar het allergrootste voordeel van dit event is dat het 100% gratis is en toegankelijk voor alle leeftijden! Nice!

10. SMÈRRIG Koningsdag

Locatie: Sportiom, Den Bosch
Datum: 27 april 2022
Tijd: 14:00 tot 23:00 uur
Muziek: urban, r&b, disco, pop, nederhop, hiphop, house, techno, hits en feestmuziek

SMERRIG is een Brabantse event organisator van vooral wat kleinschaligere evenementen en staat in de regio bekend om z'n hele vieze, vuile feestjes. Met daarin de heetste classic hiphop, R&B, guilty pleasures en elektronische muziek. Het is een feestje waar je kan soppen tot je erbij neervalt en waar je helemaal jezelf kan zijn. Alles ken en alles mag. Glibberen, flikflooien, schuren, glijden, soppen en tegen elkander oan rije doar worre wij blij van. (Zoals SMERRIG zelf zegt.) En dat geldt zeker ook voor hun Koningsdag editie. SMERRIG Koningsdag wordt namelijk een hele smerig lekkere festivaldag. Op het festival dat in het Sportium in Den Bosch wordt gehouden komen ongeveer 10.000 bezoekers af en bijna iedereen kent elkaar wel ergens van. Een gezelliger festival vindt je nergens. Dus scoor een ticket voor ongeveer €30 en dompel jezelf onder in deze Brabantse gezelligheid

11. Oranjebloesem

Locatie: Olympisch Stadion, Amsterdam
Datum: 27 april 2022
Tijd: 11:30 - 21:30 uur
Muziek: EDM, techno, deephouse, house, disco, disco tech, underground

Oranjebloesem bestaat pas 6 jaar (inclusief een paar afwezige corona jaren) en is telkens een ongelooflijk succes. Niet voor niets dus dat het in korte tijd mateloos populair is geworden. In Amsterdam is het inmiddels één van de grootste en belangrijkste festivals van Koningsdag. Dat terwijl de Gemeente van Amsterdam Koningsdag in de afgelopen 20 jaar geleidelijk kleiner heeft gemaakt. De meeste Koningsdag festivals zijn langzaamaan naar het buitengebied van de stad verbannen en dat maakt de sfeer in de binnenstad veel minder leuk. Gelukkig heeft Oranjebloesem Festival het Olympisch Stadion in Amsterdam Zuid aan de haak weten te slagen als hun vaste festival stekkie. Dat is mooi, want het unieke historische gebouw van het Olympisch Stadion leent zich perfect voor een goed feestje!
Dus mocht je geen zin hebben om door het centrum van Amsterdam te struinen, dan is het elektronische feestje van Oranjebloesem een hele goede optie. Zoals de organisatie op hun Facebook pagina al aangeeft: Ze gaan met twee gestrekte benen 2022 in, want we hebben met z'n alle wat in te halen! Dus dat belooft wat! Dat blijkt ook wel uit de line-up, want aankomende editie staan de volgende artiesten op het programma: Carista, Cynthia Spiering, De Sluwe Vos, DJOKO, Ferro, Joris Voorn, Kobosil, Reinier Zonneveld, Samuel Deep, Tsepo en nog veel meer. Dat belooft dus de nodige techno, deephouse, disco tech en underground knallers! Zorg dus dat je er bij bent. Tickets zijn te koop vanaf €37. 

Hopelijk helpt dit je bij het maken van een keuze! Alvast hel veel Koningsdag plezier! Fingers crossed dat corona niet alweer roet in het eten gaat gooien.
Is deze lijst toch niet compleet genoeg voor je? Wil je nóg meer Koningsdag Festivals zien? Check dan de volledige Nederlandse Koningsdag agenda hier. Of bekijk de complete Nederlandse festival agenda hier, als je alweer genoeg hebt van Koningsdag.

Gerelateerde artikelen

Lees ook eens