web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

Amsterdammers gebruiken meeste drugs van Europa

Onderzoeksbureau EMCDDA doet elk jaar onderzoek naar de hoeveelheid drugsresten in het riool. Dat is namelijk de meest effectieve manier om in de gaten te houden hoeveel drugs de bewoners doen. Klik hier voor een interactieve kaart. Het onderzoek bekijkt 56 verschillende (hoofd)steden in 19 landen en levert resultaten op waar wij Nederlanders (uhum) trots op kunnen zijn. Want….

Het Amsterdamse rioolwater zit he-le-maal vol met drugs! Sterker nog, nergens in Europa wordt er zoveel drugs gebruikt als in Amsterdam. De stad scoort het hoogst op MDMA. Zo is er in het rioolwater van Amsterdam een waarde van 183mg/1000p geconstateerd. In vergelijking: de eerstvolgende stad is Zürich met máár 73mg/1000p. Wat betreft amfetamine staan we met 154mg/1000p op de derde plek, onder Reykjavik en Oslo. Maar cocaïne is de absolute koning. In het rioolwater van Amsterdam wordt maar liefst 932mg/1000p gevonden. Daarmee staan we maar net op de tweede plek. Alleen het Britse Bristol gebruikt met 969mg/1000p meer coke dan wij.

Kortom, Amsterdam is:
1e met MDMA
3e met amfetamine
2e met cocaïne

De nummer 1 op het gebruik van cocaïne (Bristol) laat zien dat er vooral in het weekend veel coke wordt gebruikt. Het bijzondere aan Amsterdammers is dat zij het vooral doordeweeks gebruiken… Hoe dan!? Als we alleen naar de weekdagen zouden kijken, dan zou Amsterdam ook hier bovenaan staan. Haha, best knap. Toch!?

Het EMCDDA (voluit: European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction) denkt overigens dat Nederland zo hoog geplaatst is omdat het grootste gedeelte van de Europese drugs hier wordt geproduceerd of doorheen wordt getransporteerd. Daardoor is het relatief makkelijk en goedkoop verkrijgbaar.

Lees ook eens