web_icon social_insta_icon circle_arrows_icon date_icon lineup_play_icon play_icon uber_icon booking_icon airbnb_icon location_icon social_sf_icon social_fb_icon social_tw_icon ticketswap_icon share_icon alarm_icon arrow_down_icon heart_icon empty_heart_icon plus_icon arrow_icon account_icon ftp_logo mobile facebook whatsapp twitter instagram cancel-circle ticket min plus icon_kruisje_fill icon_kruisje_line going like shirt id crowd track tent sun tickets location date itunes weblink icon_search
|

Dit zijn de 5 leipste zusjes van Burning Man

Wie dacht dat Burning Man alleen in Nevada te vinden was heeft het mis. In de Verenigde Staten alleen al zijn er zo’n 100 verschillende organisaties die wekelijks of maandelijks bijeenkomsten organiseren voor Burners die de 10 principes graag in het dagelijks leven voortzetten. In de rest van de wereld is in veel landen wel een of meerdere Burn activiteiten te beleven en er worden in totaal rond de 130 (!!!) festivals georganiseerd die vergelijkbaar zijn met de echte Burning Man, maar dan op een andere locatie. De edities buiten de Verenigde Staten zijn over het algemeen heel klein, maar er zijn een paar uitzonderingen. Kleine spoiler: er is er ook één in Nederland.

De 5 vette varianten uit de Burning Man regional collectie omvatten:

  1. AfrikaBurn
  2. Midburn
  3. Nowhere
  4. The Sheep
  5. Kiwiburn

1. Afrikaburn

300km ten noorden van Kaapstad vind je het grootste regionale event van Burning Man en is ook officieel benoemd door haar grote broer in de VS. Sinds 2007 is deze regional al snel gegroeid tot een grote variant en nu komen er jaarlijks zo’n 14.000 festivalgangers in de meest bijzondere outfits en ‘mutant vehicles’ van over de hele wereld om, niet in Nevada, maar in Zuid Afrika te burnen.

Het terrein in de Tankwa Karoo is ontzettend groot en er is overal wel iets te beleven. In de cirkel waar omheen alle tenten staan zijn alle feestjes, kunstwerken, voertuigen (met daarop ook weer feestjes)… bedenk het maar! Dit gaat allemaal dag en nacht door en iedereen zorgt voor bijvoorbeeld eten voor de community. Sommige mensen noemen AfrikaBurn beter dan haar broer door haar intimiteit en betaalbaarheid.

2. Midburn

Midburn bestaat pas sinds 2014, maar is ontzettend snel van de grond gekomen. Het eerste evenement werd bijgewoond door 3000 burners, nu zijn dat er al bijna evenveel als AfrikaBurn en is dan ook een close second. Deze Israëlische versie is te vinden in de Negev-woestijn in het zuiden van Israël. Ook hier komt uit het niets een onafhankelijke stad uit de grond zetten, duurt het een week, vind je er genoeg techno en electronic muziek en gelden dezelfde normen en waarden als bij het Amerikaanse Burning Man.  

Midburn duurt iets korter dan de Nevada versie, namelijk vijf dagen. Qua locatie en vibe komt Midburn waarschijnlijk het meest overeen met de echte Burning Man. De woestijn is snikheet en ook hier zijn geregeld zandstormen en stoffigheid. Ook bij Midburn wordt benadrukt dat het echt geen muziekfestival is.

3. Nowhere

De grootste Europese variant van de Burning community is Nowhere. Het is natuurlijk wel érgens: in Spanje. Dit minstens zo bijzondere event begon in 2004 in het natuurpark Bardenas Reales, maar vindt nu, na een aantal keer verhuizen, plaats op 2,5 uur rijden van het dichstbijzijnde vliegveld Reus. Sinds 2007 wordt het evenement consistent gehouden tussen Castejón en Sariñena. Het aantal deelnemers groeide snel en tegenwoordig komen hier ook een paar duizend festivalgangers op af.

Nowhere begon met een groep burners die heel graag een Burning Man in Europa wilden organiseren en houden zich eveneens aan de 10 principes die het festival zo uniek maken. Een leuk element van deze variant zijn de Barrios. Barrios zijn kleine kampeergemeenschappen op het terrein die een diensten als een keuken, bakkerij of radiostation aanbieden. Natuurlijk moet je zelf wel ook wat te delen hebben met je mede Burners!

4. The Sheep

Oh jazeker… Nederland heeft er ook één! De afgelopen jaren werd dit evenement gehouden in de Veluwe, vlak naast de Apenheul. Na bezwaren van de stichting en de gemeente die het natuurgebied beheerden is het verplaatst naar Scoutinglandgoed Zeewolde. De Veluwe was misschien een vettere locatie, maar dat doet niks af van de sfeer die ook deze Burning Man versie met zich mee brengt.  

The Sheep wordt ook door het Burning Man Project erkend als een van de zusjes. Deze 4-daagse festival variant is natuurlijk de ultieme manier om vast een voorproefje te nemen op het echte event in de Nevada-woestijn, als je uit Nederland komt. Het is immers ook veel goedkoper, maar wel de kleinste uit deze lijst. Where The Sheep Sleep wordt normaal gehouden in Juni; dit jaar is het helaas afgelast.

Gary Draluck ©

5. Kiwiburn

Je raadt het al: dit is de Nieuw Zeelandse twist op zelfredzaamheid en het creëren van je eigen entertainment. In Januari, wanneer het daar zomer is, verzamelen de kiwi burners zich in Hunterville, gelegen op het noordelijke eiland. Er zijn geen stages, headline acts en wachtrijen, slechts heel veel verrassingen.  

Op het Nieuw Zeelandse festival zijn er zogeheten Theme Camps. Ze zijn een groot onderdeel van dit evenement en bestaan uit een groep vrienden die ambiance, visuals of een plek creëren waar mensen samen kunnen meedoen aan allerlei activiteiten. Het belangrijkste is dat je samen iets creëert. 

Naast deze grotere festival edities zijn er dus nog honderden andere varianten, die elk weer zijn eigen charme hebben. Lijkt het jou vet om met zoiets mee te doen of vind je het allemaal maar hippies? Heb je zelf al eens de echte Burning Man of een variant meegemaakt? Laat het ons dan weten en deel je verhaal.
 

Lees ook eens